Feljelentette Szeged polgármesterét, alpolgármesterét és egyik önkormányzati képviselőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt a Szegedért Egyesület. Az ügyről a civil szervezet vezetői szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Csapó Balázs, az egyesület elnöke elmondta: az egyesület a feljelentést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál tette meg, tekintettel arra, hogy Szeged polgármestere, Bartha László egyben a Fidesz parlamenti képviselője is. A feljelentés további két érintettje Tímár László alpolgármester és Katona András képviselő. Katona Andrást, aki egyben a Szegedi Nemzetközi Vásár és Piacszervező Kft. igazgatója, “gazdasági társaság vezető tisztségviselője visszaélése bűntettének” alapos gyanúja miatt is feljelentette az egyesület. Az önkormányzat “elképesztően” alacsony árért értékesíti a tulajdonában lévő Városkép Kft. 85 százalékos üzletrészét – 15 százalék maradna önkormányzati tulajdon -, amivel hosszú távon többmilliárdos haszonkiesést okoz a városnak.

Csapó Balázs elmondta: a tavasszal létrehozott Városkép Kft. a közterületek reklám- és rendezvénycélú hasznosítását látja el, ez korábban a nemzetközi vásár és piacszervező kft. hatásköre volt. Az új társaság privatizációját májusban megszavazta a közgyűlés, majd megbízta a budapesti székhelyű VM Hungária Kft.-t a közterületi reklámhordozók felmérésével. – Ezután zárt, meghívásos tender keretén belül három pályázó közül a VM Hungária Kft. vételi ajánlatát fogadta el a képviselőtestület – ismertette a történteket Csapó Balázs. Az egyesület szerint tavaly a közterület-hasznosításból származó bevétel csaknem 70 millió forint volt, holott a 12 ezer hirdetési objektumból csak 1700-at tartanak nyilván.

Elhangzott: a nyertes vevő a 85 százalékos üzletrészért 69,5 millió forint + áfa értékben adna a városnak különböző reklámeszközöket, valamint fizetne évente 12 millió forintot. Csapó Balázs közölte, hogy a Városkép Kft. ilyen módon történő privatizálása ellenkezik a város érdekeivel, hiszen jelentős bevételtől fosztja meg az önkormányzatot. Az egyesületnek arról nincs tudomása, hogy megtörtént-e a kft. értékesítése, a közgyűlési felhatalmazás már megszületett. A Szegedért Egyesület az elmúlt hónapokban már tett két feljelentést önkormányzati vezetők ellen hűtlen kezelés miatt. Az önkormányzat sajtóreferense, Molnár Csaba közölte, hogy a városvezetők egyelőre nem kívánják kommentálni a sajtótájékoztatón elhangzottakat.