Az SZDSZ a Schlecht Csaba elleni nyomozás folytatásának elrendelését kéri a legfőbb ügyésztől, mert szerintük a nyomozást megszüntető határozat törvénysértő és megalapozatlan.

Magyar Bálint és Eörsi Mátyás országgyűlési képviselők csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon kifejtették: szerintük a nyomozó hatóság a határozat alapjául vett tényállást részben hiányosan, részben tévesen és ellentmondóan állapította meg, az abból levont ténybeli, logikai és jogi következtetések is tévesek. Magyar Bálint kifejtette: a nyomozást megszüntető határozatban nem kaptak választ arra, hogy milyen motiváció alapján jöttek létre a tényállásban szereplő 13 gazdasági társaságot érintő elidegenítések.

  • Értelmezhetetlen számunkra a határozat indoklásának hároméves elévülési időre vonatkozó utalása – jelezte az ellenzéki politikus, aki hozzátette: a nyomozó hatóság nem jelöli meg, hogy milyen bűncselekmény alapos gyanúja megállapításának akadálya a megjelölt hároméves elévülési idő. Emlékeztetett arra, hogy a nyomozó hatóság az egyik állítólagos vevőre, Kaya Ibrahimra vonatkozóan “hierarchia térképet” készített. – Számunkra meglepő azonban, hogy a nyilvánvalóan fiktív vevő tekintetében vizsgálták a gazdasági kapcsolatokat, bár várható volt, hogy ilyenek nincsenek, ugyanakkor Schlecht Csaba esetében, akinél ennek jelentősége lett volna, ilyen irányú nyomozás nem történt – fogalmazott Magyar Bálint.

A szabad demokrata politikus úgy vélekedett: Magyarországon megszűnt a törvény előtti egyenlőség.- Úgy tűnik, hogy a törvények nem vonatkoznak a Fidesz rokonai, barátai körüli kétes ügyek felderítésére – fűzte hozzá Magyar Bálint. Eörsi Mátyás, az SZDSZ 1999. nyári sajtótájékoztató-sorozatára utalva, kijelentette: “a Fidesz-közeli cégek eladásának ügyében tartott tájékoztatók és cikkek megjelenése óta nem történt semmi”.Jelezte, hogy vizsgálódásaik 12 darab bűncselekményre utaló körülményt derítettek fel, köztük a sikkasztás, a csőd bűntett, a csalás, a közokirat-hamisítás, illetve a bűnszövetségben, valamint bűnszervezetben történő elkövetés alapos gyanúját.