Elnapolta a bíróság a tavalyi tiszai ciánszennyezésben a romániai Aurul gyár felelősségének megállapítására indított per első tárgyalását – tájékoztatta az MTI debreceni tudósítóját pénteken Mayer Erika, a ciánszennyezés magánkárosultjait képviselő Páneurópa Jogász Unió elnöke.

Mayer Erika elmondta: a ciánszennyezés során rendkívül nagy számú kisvállalkozót komoly kár ért a tavalyi turistaszezon elmaradása miatt. – A magánkárosultakat képviselő egyesület keresetében a jogalap megállapítását kérte a bíróságtól abban, hogy terheli-e jogi felelősség az Aurul gyárat a szennyezés miatt, s egy következő lépésben kérték volna a kártérítés megállapítását – közölte az elnöknő. Az első tárgyalást csütörtökön tartotta a Debreceni Városi Bíróság, de azt el is napolta a jövő év májusára, mert az Aurul képviselői az idézés ellenére nem jelentek meg a tárgyaláson számolt be róla.

Mayer Erika tájékoztatása szerint az elnöklő bíró úgy ítélte meg, hogy az idézés nem volt szabályos, mivel a fél évvel korábban postázott idézés tértivevénye a tárgyalás napjáig nem érkezett vissza. A Páneurópa Jogász Unió elnöke példátlannak nevezte a késedelmet. Szerinte ugyanis a postai tértivevények forgalma még külföldi idézés esetén is rövidebb időt vesz igénybe, s legrosszabb esetben “a címzett ismeretlen” vagy “a címzett nem vette át” felirattal kerül vissza a feladóhoz. – Ez ebben az esetben nem történt meg – mondta az egyesület elnöke. Mayer Erika pénteken levélben fordult Dávid Ibolya igazságügy-miniszterhez avégett, hogy a tárca vezetője kérje fel a romániai igazságügyi minisztériumot: nézzenek utána, hová tűnt az egyébként szabályszerűen elküldött idézés. Mayer Erika végezetül reményét fejezte ki, hogy a tiszai ciánmérgezés nem marad következmények nélkül, s a szennyezést előidéző Aurul cégnek a bíróság előtt is vállalnia kell a következményeket.