A parlament e heti plenáris ülésén fontos belpolitikai előterjesztésekről is tárgyalnak a honatyák. Már ma megkezdődik a társadalombiztosítási alapok tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, valamint a végrehajtás ellenőrzéséről szóló jelentés vitája. Kedden kerül a Ház elé a 2000. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, valamint az ellenőrzésről készült jelentés is.

Az Országgyűlés holnap nem tér el kedden megszokott napirendjétől, hiszen elhangzanak az azonnali kérdések és válaszok, valamint az interpellációk. Utána azonban személyi döntést is hoz a T. Ház. Titkos szavazáson dől el, hogy adatvédelmi biztos lesz-e Berki Ádám, akit az államfő júliusban nevezett meg a Majtényi László mandátumának lejártával megüresedett posztra. Minthogy ehhez a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges, nincs sok remény a sikeres választásra, hiszen az MSZP és az SZDSZ többször is világossá tette, hogy nem tartja szakmailag alkalmasnak Berkit a tisztségre.

Több törvény részletes vitáját is megkezdi még kedden az Országgyűlés, de a ház elé kerül a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, illetve a tanács tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló határozati javaslata is. Részletes vitájához érkezett az a törvényjavaslat, amely kötelezővé teszi, a gazdasági reklámokon és az üzletfeliratokon az esetleges angol szöveg magyar megfelelőjének is meg kell jelennie. A három héttel ezelőtti tapasztalatok alapján ezúttal is éles vita várható az előterjesztésről. Az Országgyűlés csütörtökön az MSZP kezdeményezése nyomán politikai vitanapot tart a földtulajdon és a földhasználat kérdéseiről.