Kiküldték az első fizetési felszólításokat a nem fizető autósoknak – értesült a Népszava. Azoktól, akik a megjelölt határidőn belül fizetnek, csak a parkolási díjat és a pótdíjat – ami a parkolási díj huszonötszöröse – követelik. Az eredménytelen írásbeli felszólítás már jogi eljárást von maga után. Az autósokkal a perben már a behajtás költségeit is megfizettetik.

A budapesti parkolási társaságoknak összességében kétmilliárd forinttal tartoznak a nem fizető autósok. Az Euroinford Kft. a VI., VII. és VIII. kerületben működő Centrum Parkoló Kft.-vel, valamint a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartó Hivatalával kötött megállapodás alapján kezdte el a fizetési felszólítások postázását – közölte Kreutz Róbert, a társaság ügyvezetője. A központi nyilvántartásból a parkolási társaság kéri ki a rendszám alapján az autó alváz- és motorszámát. Ezeket az adatokat továbbítják az adatkezelőnek, amely térítési díj ellenében megkapja a hivataltól az autós nevét és lakcímét.

A Centrum Parkoló Kft. most 4700 autósnak küldött felszólítást. Ilyen levélre mindenki számíthat, aki valaha fizetés nélkül parkolt – mondta Benedek Bálint, a cég ügyvezetője. Jogosan követelik a társaságok a parkolási díjhátralékokat, de ezt most a hatályos és rossz jogszabály kijátszásával teszik – véli Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos, aki szerint a helyzetet csak törvénymódosítással lehet megnyugtató módon rendezni. Jogi szakértők egyébként úgy látják, egy esetleges polgári perben használható érv lehet az, hogy jogellenesen jutottak az állampolgárok adataihoz.