Szerencséje a kormánynak, hogy az ÁSZ nem mondhatja ki – törvényi felhatalmazás hiányában -, hogy a zárszámadás elfogadhatatlan, holott a hiányzó állami vagyonleltár ezt indokolná – mondta Nyikos László, az ÁSZ alelnöke parlamenti felszólalásában.

Varga Mihály pénzügyminiszter tagadta a számvevők azon megállapítását, miszerint tavaly a kormány az államháztartási törvénnyel ellentétesen költött el 94,5 milliárd forintot. Az ország nincs már adósságcsapdában, hiszen tavaly első ízben csökkent az államadósság mértéke a GDP 60 százaléka alá, amely egyben maastrichti kritérium is – hangoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2000. évi zárszámadás vitaindítójában. Nehéz, de sikeres esztendő mögött áll az ország, a GDP 5,3 százalékkal bővült – összegzett a pénzügyminiszter. A zárszámadási törvényben terjesztette be a kabinet az idei költségvetési törvény “néhány pontos” módosítását: a kormány az államháztartási bevételeket 285 milliárd forinttal növelné, ebből többek között 25 milliárd a Széchenyi terv pályázatainak többletfinanszírozására, 47,9 milliárd az általános tartalék feltöltésére jutna – mondta Varga.

Szerencséje a kormánynak, hogy az ÁSZ nem mondhatja ki – törvényi felhatalmazás hiányában -, hogy elfogadhatatlan a zárszámadás, holott a hiányzó vagyonleltár ezt indokolná – vélekedett Nyikos László, az ÁSZ alelnöke parlamenti felszólalásában. A kormány nem tud elszámolni az állam vagyonával, hiányosak és pontatlanok a nyilvántartások. Mintegy 150 ezer állami ingatlannak nem ismerjük a kezelőjét – tette hozzá az alelnök. A számvevők ezen túlmenően tartózkodtak a kormány gazdálkodásának bírálatától, ám Nyikos László azt is megjegyezte, “nem lenne szabad” a zárszámadási törvény részeként további öt jogszabályt módosítani.

Az ellenzék 1999-ben elfogadta a Orbán-kormány zárszámadását, ám idén ez kérdéses, hisz a kormány a tavalyi többletbevételekből úgy költött el 94,5 milliárdot, hogy arra nem volt felhatalmazása, ráadásul az idei kiadásokat is tavalyra számolta el, meghamisítva ezzel az államháztartás mérlegét – mondta Szekeres Imre (MSZP), a költségvetési bizottság elnöke. Az ÁSZ jelentését idézve kijelentette: a kormány törvénytelenül költekezett a hiányt növelve, ezért a szocialisták és a szabaddemokraták számára elfogadhatatlan a zárszámadási törvény. Varga Mihály pénzügyminiszter még az expozéjában gyakorlatilag visszautasította a számvevők megállapításait: a kormány a törvényesség és az átláthatóság szabályainak megfelelően különítette el a tavalyi pluszbevételeket egy letéti számlán, aminek elköltéséről a törvényeknek megfelelően utólag beszámolt – állította a pénzügyminiszter.