A témákból: a Matáv 87 nap múlva megszűnő monopóliumának következményei; a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia és az e-government.

Az e-governmentről, az e-önkormányzatokról beszélt dr. Kéki Zoltán, Kaposvár jegyzője. Mint elhangzott, jelenleg az önkormányzatok fele rendelkezik interneteléréssel, megfelelő portáljuk azonban csak a nagyvárosoknak van. Jelenleg nincs lehetőség az elektronikus úton történő érdekérvényesítésre, ezt a jegyző azzal többek között azzal is indokolta, hogy a piacon nincs meg a megfelelő kínálat. Ezért a piac képviselőit arról tájékoztatta, hogy az önkormányzatok potenciális vevők lehetnek, amire érdemes lehet “rástartolniuk” az érdekelteknek.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy 87 nap múlva megszűnik a társaság monopolhelyzete. Ennek lehetséges következményeit is vázolta. Kiemelte a távközlési piac megnyitása, a liberalizáció előnyeit, illetve megemlítette annak esetleg hátrányait is. Leszögezte: a távközlési hálózatok összekapcsolása nem okoz áremeléseket a Matávnál. Straub szerint minden a törvény végrehajtásának mikéntjétől függ. Például az aszimmetrikus szabályozás kedvezőtlen esetben akár versenykorlátozó is lehet. Az előfizetői hurok átengedése ugyan új választási lehetőséget ad a telefon-előfizetőknek, ám veszélyes lehet, ha a kiválasztott hálózat nem megfelelő biztonságú. Akár az is előfordulhat, hogy a gyanútlan átigazoló az egyik monopoltól átmegy a másikhoz. A minőség rovására mehet a valós költségek alá menő árverseny is. A Matáv szerint az új távközlési szolgáltatóknál is szükség lesz a cég Minimál csomagjához hasonló, úgynevezett egyetemes szolgáltatásra. Straub nem fél a vállalat monopolhelyzetének megszűnésétől, az elnök-vezérigazgató szerint a Matáv mögött 7 éves komoly tapasztalat van.

Sík Zoltán informatikai kormánybiztos a NITS-ről, vagyis a Nemzeti Információs Társadalom Stratégiáról tartott előadást. Sík rövid beszédében az egy éve működő informatikai kormánybiztosság eredményeiről is beszámolt. A kormánybiztos azt hangoztatta, hogy a polgárok részéről nagy az érdeklődés a hivatal pályázatai iránt. Az idei évben mintegy 17 milliárd forintot osztanak szét pályáztatással. 3 milliárd forintos kockázati tőke alapot is létrehoznak a “duálos gazdaság” felszámolására. Sík Zoltán elmondta továbbá, hogy különös hangsúlyt fektetnek a tudás átadására, ezért az Oktatási Minisztériumon keresztül további 2 milliárdot fordítanak ilyen célokra. Kiépült az egységes kormányzati gerinchálózat (EKG), valamint a nagy sávszélességű, 2.5 gigabites akadémiai háló is. A kormányzati portálról szólva Sík elmondta, hogy nem egy központi internetes hivatal kiépítése a cél, hanem kaput nyitni a többi weblapra.