Sokak szerint ma már alaptétel, hogy a sikeres felvételihez nem mindig elegendő, ha az ember a középiskolában vagy otthon egyedül alaposan megtanulja a kitűzött tananyagot. A felvételi előkészítő szervezetek és vállalkozások ma már az egyszerű tanfolyamok mellett távoktatást is vállalnak, s rendszeres próbafelvételikkel próbálják hozzászoktatni a jelentkezőket a vizsgák izgalmához.

A felvételire való felkészítés az elmúlt években komoly piaccá nőtte ki magát. Amikor júliusban kihirdetik a pontszámokat, eldördül a startpisztoly, s szinte ezzel egy időben jelennek meg az újabb felkészítő tanfolyamokra invitáló plakátok és hirdetések. A jobb előkészítő vállalkozások ma már sokkal többet nyújtanak az egyszerű fejtágításnál: távoktatást vállalnak, a harmadikos középiskolásoknak kétéves kurzusokat szerveznek és rendszeres írásbeli és szóbeli próbafelvételikkel próbálják hozzászoktatni az aspiránsokat a vizsgák izgalmához.
A piac legnagyobb szereplője az ELTE állam- és jogtudományi karának épületében működő DFT-Budapest (a titokzatosnak tűnő három betű az egykori jogászhallgatók által alapított Deák Ferenc Társaság nevét örökítette tovább). A szervezet Győrben is szervez előkészítőket, és tavaly 2348 akkreditált hallgatója volt. A DFT a vezető érettségi tárgyakra koncentrál és elsősorban a karrierintézményekre készít fel, így jogi, közgazdasági, államigazgatási, pénzügyi, műszaki, kommunikációs és nemzetközi tanulmányokra. A DFT működteti öt felsőoktatási intézmény hivatalos felvételi előkészítőjét is. Statisztikák szerint az innen felvettek aránya négyszerese az országos átlagnak: előkészítő évfolyamonként 56 és 81 százalék közötti. A levelező-konzultációs évfolyamok féléves tandíja 16-19 ezer forint, 16 ezer forintba kerülnek az előszemeszterek, illetve a szemináriumokra és előadásokra épülő évfolyamok.
Egy korábbi névvita miatt külön is hangsúlyozza “hivatalos” ELTE-s jellegét az egyetem bölcsészkarának hallgatói önkormányzata által szervezett előkészítő. Itt a délutáni órák mellett távoktatásra is van lehetőség: a jelöltek oktatócsomagot kapnak és havonta egyszer konzultációkat is tartanak. Az évi 120-150 órás tanfolyamok díja 26-32 ezer forint.
Az ELTE természettudományi karának hallgatói alapítványa heti egyszer három, vagy kétszer két órában tart tanfolyamokat, illetve adott esetben szombati konzultációkat. A féléves tanfolyamok díja itt 7-10 ezer forint között mozog az óraszámtól, szaktól, csoportlétszámtól függően.
Az EFEB 2000 (Egyetemi Felvételi Előkészítő Bizottság) heti kétszer két vagy egyszer négy órában tart kurzusokat amelyeket havonta próbafelvételi-napokkal egészít ki. Szinte minden oktatási területen tart előkészítőket, így lehet jelentkezni jogi, államigazgatási, rendőrtiszti, gazdasági, orvosi egészségtudományi, valamint bölcsész és természettudományi előkészítőkre. A képzések díja 12-17 ezer forint. Az EFEB 2000 visszafizeti a befizetett tanfolyamdíjat azoknak, akik részt vesznek az órákon, három próbafelvételi eredménye 80 százalékos lesz és a hallgatót mégsem veszik fel.

Újra megrendezik a nyílt napot

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Felvételi Információs Szolgálat szeptember 29-én is megrendezi a felvételire való felkészülés legmeghatározóbb programját, a Központi Felvételi Nyílt Napot. Az ismétlés oka, hogy az előzetes bejelentkezések alapján az érdeklődők száma jóval meghaladja azt a 2 ezres keretszámot, amelyet az ELTE épületében fogadni tudnak. A szeptember 22-ei nyílt naphoz hasonlóan a program változatlan lesz: az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) munkatársai, valamint a középiskolai tankönyvszerzők tartanak előadásokat. Érdeklődni lehet a 06 1 473-0769-es, a 06 30 364-5866-os vagy a 06 30 210 7930-as hivatali számokon, illetve az info@ fisz .hu e-mail címen előzetesen be is lehet jelentkezni.