Nyoma veszett a romániai Aurul cégnek küldött bírósági idézésnek, ezért el kellett halasztani a tavalyi ciánszennyezés miatt indított per tárgyalási idejét. A károsult gazdálkodók ügyét képviselő Páneurópa Jogász Unió az Igazságügyi Minisztérium és a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Iroda segítségét kéri. A román igazságügyi minisztérium illetékese szerint ez az ügy már csak a magyar IM-re tartozik.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz és a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Irodához fordul segítségért a Páneurópa Jogász Unió amiatt, hogy el kellett halasztani a tiszai ciánszennyezést okozó romániai vállalat, az Aurul ellen indított egyik per tárgyalási idejét. A tárgyalást a Debreceni Városi Bíróságon tartották volna szeptember 20-án, azonban márciustól, az idézés kézbesítésének idejétől máig nem érkezett vissza Romániából a tértivevény, azaz az idézés átvételének igazolása. Mayer Erika, a Páneurópa Jogász Unió elnöke mindezt példátlannak tartja.

Az Igazságügyi Minisztérium sajtóirodájának közlése szerint magyar-román viszonylatban a bíróságok és más hatóságok között a kézbesítések teljesítésére irányuló jogsegélyforma a két állam között hatályban lévő jogsegélyszerződés előírásai szerint a magyar és a román Igazságügyi Minisztérium közreműködése útján bonyolódik. Az IM nyilvántartása alapján megállapítható, hogy a Debreceni Városi Bíróságtól az Aurul részére kézbesítendő iratok 2001. március 27-én érkeztek meg, melyeket a minisztérium április 4-én már továbbított a román igazságügyi minisztériumhoz annak érdekében, hogy az idézést az illetékes romániai bíróság utján az Aurul részére kézbesítsék. A kézbesítés visszaigazolása azonban nem történt meg.

A román fél nem tud semmilyen olyan iratról, amelyik az Aurulnak érkezett volna, ez ügyben kizárólag a magyar IM az illetékes, nyilatkozta lapunknak Gheorghe Juganaru, a román igazságügyi minisztérium nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője. Nem volt hajlandó elárulni azt sem, ki lenne az illetékes az iratok továbbításában, majd arra hivatkozva, hogy azonnal el kell hagynia az irodát, Juganaru letette a telefont.

A Páneurópa Jogász Unió a Tisza völgyében élő, hátrányos helyzetbe került kisemberek ügyét karolta fel, kérve az illetékes bíróságoktól a jogalap megállapítását, terheli-e jogi felelősség az Aurult a szennyezés miatt. A tavalyi ciánszennyezés 70-80 százalékban visszavetette az idegenforgalmat, a falusi turizmus művelői, panziótulajdonosok, boltosok, benzinkutasok jelentős kárt szenvedtek. A Környezetvédelmi Intézet számításai szerint két-két és fél milliárd forint közötti kár érte a gazdálkodókat.