Egy brit crackercsoport behatolt a szudáni AlShamal Islamic Bank rendszerébe, majd onnan olyan adatokat tulajdonított el, melyek Osama bin Ladenre és az Al Qaeda terroristacsoportra vonatkoztak. Az esetet Kim Schmitz német üzletember – volt cracker -jelentette be, aki tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Bin Ladenre.

Az információt Schmitz azonnal továbbította az FBI-nak. A Newsbytes magazin értesülését az FBI sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta, mert a nyomozóhatóság nem kommentálja a befutott információkat, sem azok forrását. Az FBI szóvivője csupán annyit ismert el, hogy nagy mennyiségű információ futott be az üggyel kapcsolatban. A szóban forgó szudáni bankot szeptember 26-án Carl Levin szenátor említette meg, mint az Al Qadea egyik pénzügyi forrását és számlavezetőjét. A szenátor többek között egy 1996-os külügyminisztériumi jelentést idézett, amely szerint az AlShamal Islamic Bankot Bin Laden alapította, ötvenmillió dolláros tőkével.

Schmitz elmondása szerint több levelet is kapott, melyet különböző hackerek és csoportjaik írtak, akik segítségüket ajánlották fel a terroristák elleni online harchoz. A Schmitz által alapított, huszonhárom tagú “Young Intelligent Hackers Against Terror” (YIHAT) csoport 28-án levelet kapott egy szudáni bankártól; eszerint az Al Qaedea-nek és Bin Ladennek számlái vannak az AlShamal Islamic Bankban. A brit csapat ezután haladéktalanul akcióba lendült: feltörték a name servert és a tűzfal hibáját kihasználva bejutottak a bank belső hálózatára is. A crackerek “superuser” jogokat szerezve hozzájutottak nyolc valódi felhasználó adataihoz, majd utána az Al Qaedea-ra és Bin Ladenre utaló adatokat is megszerezték.