Az ujjlenyomatok eddig elsősorban a bűnüldözés területén futottak be látványos karriert, de egyes elképzelések szerint hamarosan a már ismert hitelkártyákat is kiegészíthetik. A kaliforniai Indivos, bízva a kedvező piaci fogadtatásban, már kifejlesztette a megfelelő szoftveres és hardveres eszközöket.

Az Indivos által kifejlesztett szoftver és a Digital Persona ujjlenyomat-leolvasó eszköze biztosítani tudja az elektronikus fizetések hitelességét. A rendszer tesztelését néhány bevásárlóközpontban és egy “nagy kaliforniai gyorséttermi lánc” üzleteiben még idén ősszel megkezdik. Az ujjlenyomatokat eddig sem csak a bűnüldözésben használták, hiszen több szövetségi államban rajta van a tulajdonos ujjlenyomata a vezetői engedélyeken és a jóléti szolgáltatások igénybevételéhez szükséges igazolványokon. Az üzleti életben általában biometrikus kulcsként alkalmazzák helyiségek és számítógépes hálózatok eléréséhez, Pennsylvaniába pedig a diákok olyan rendszereket tesztelnek, melyekkel a könyvtárban és a büfékben “ujjukkal fizethetnek”.

Az Indivos az első, amely széles körű használatra tervezte eszközeit. Az egyedi ujjlenyomatok alapján elméletileg mindenki azonosítható, így ezzel a módszerrel a hitelkártyák azonosítási szerepe is kiegészíthető. A szakértők ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy több tényező is hatással lehet az ujjlenyomatok állapotára, felismerhetőségére, így a kor, valamint a kémiai és fizikai hatások.