Két kritériumnak kell megfelelniük a magyar igazolványt igénylőknek: magyarnak kell vallaniuk magukat és ismerniük kell a magyar nyelvet – közölte Varga Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője.

A képviselő, aki részt vett a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) jogi szakbizottságának múlt heti budapesti ülésén, a Krónika című erdélyi lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a helyszínen, tehát a romániai magyarok esetében Erdélyben kell kidolgozni a magyar igazolványhoz szükséges kérelmek begyűjtésének és továbbításának szabályait.

  • A magyar kormányzat csak attól a pillanattól foglalkozik a határon túli magyar igazolványok ügyével, hogy az igénylők kérelmei eljutottak hozzá – hangsúlyozta Varga Attila. A MÁÉRT bizottságai az elmúlt héten tárgyaltak Budapesten a státustörvény végrehajtási rendelkezéseiről. Amint a képviselő megjegyezte, világossá vált, hogy a határon túli ajánlástevő szervezeteknek maguknak kell megszabniuk az ajánlás szabályait is.
  • Megegyeztünk abban, hogy a kérelmezőnek két kritériumnak kell megfelelnie: vallja magát magyarnak, és ismerje a magyar nyelvet. Az ajánlóiroda gyakorlatilag azzal foglalkozik majd, hogy hitelesíti a kérelmező személyazonosságát, és átveszi a kérelmezőnek a helyszínen tett nyilatkozatát arról, hogy magyarnak vallja magát. Valamilyen módszert kell kidolgozni arra, hogy miként tudja a kérelmező a bizottság előtt igazolni azt, hogy ismeri a magyar nyelvet – pontosított Varga Attila. A képviselő fontosnak tartotta, hogy az ajánlószervezetnek nincs mérlegelési joga, a döntés kizárólag a magyarországi hivatal kezében van.