Az Europol és Magyarország közötti együttműködési megállapodás október 4-re tervezett aláírása néhány napot csúszhat. Az Európai Unió bel- és igazságügy-minisztereinek tanácsa csütörtöki találkozóján kiterjesztette az Europol hatáskörét, de a francia parlament eljárásának késése miatt elhalasztotta az első társulási egyezmények elfogadását.

A francia parlament fenntartása technikai jellegű – a jóváhagyás előtt meg kell vizsgálnia a szerződéstervezetet -, nem a szerződés tartalmát érinti, és a kérdés napokon belül megoldódhat. Ezt követően a szerződések a tanács részéről automatikusan elfogadottnak tekinthetők. A magyar illetékesek nem kaptak értesítést az aláírás október 4-i időpontjának módosításáról, így az elméletileg akár meg is előzheti a tanács jóváhagyását. Magyarország, Észt- és Lengyelország, valamint Szlovénia elsőként társulhatna az Európai Unió közösségi szintű rendőri szervével.

A miniszterek által elfogadott menetrend szerint 2004 áprilisáig megszületik a döntés, melynek értelmében a közösségi rendőrség is indíthat nyomozást, illetve részt vehet már folyó nyomozásokban. A tanács jelentősen kibővítette az Europol illetékességi körébe tartozó bűncselekmények listáját, és kiterjesztette a szervezet hatáskörét a bármely bűntényhez kapcsolódó pénzmosás felderítésére is.