Három, feketén dolgozó alvállalkozó akadt fenn az autópálya-kommandó ellenőrzésein. A Magyar Autópálya-építő Konzorcium szeptember elején kezdett ellenőrzésbe.

Lezárultak a Magyar Autópálya-építő Konzorcium egy hónapig tartó ellenőrzései. Ennek során három cég akadt fenn. A konzorcium azután rendelt el nagyszabású belső vizsgálatot, hogy szeptember 1-jén őrizetbe vettek két, az M7-es építésében érintett alvállalkozót, akiket korrupcióval gyanúsítanak – mondta korábban Turgyán Tamás, a társaság szóvivője. A társaság azért, hogy megakadályozza az újabb korrupciós eseteket és hogy leleplezze a már megtörtént törvénytelenségeket, szeptember elején körlevelet intézett az összes, a konzorciummal kapcsolatban álló vállalathoz. Ebben arra szólították fel a cégeket, hogy fedjék fel, kikkel állnak alvállalkozói kapcsolatban. Emellett a konzorcium biztonsági szolgálata – a korrupciós ügy kirobbanása óta – folyamatosan ellenőrzi az autópálya-építésen dolgozókat. A konzorcium ugyanis kibővítette a biztonságiak hatáskörét. Bárkit megkérdezhetnek, aki az építkezések területén tartózkodik, hogy kinek a megbízásából és milyen munkát végeznek.

A biztonságiak által gyűjtött információkat összevetették a körlevélben adott válaszokkal. Ezek alapján kiderült, hogy három, földmunkákat és pályaszerkezet-építést végző vállalatot nem jelentettek be az alvállalkozók a központban. Így a három cég mellett az őket alkalmazó alvállalkozókkal is azonnal szerződést bonottak – közölte Turgyán. A bejelentés nélkül, feketén dolgozó cégek csak kisebb összegeket kaptak volna, összességében néhány millió forintos munkálatok elvégzésére bízták meg őket szabálytalanul a konzorciummal kapcsolatban álló alvállalkozók.