Az Országos Munkaügyi Tanács pénteki ülésén megállapodás született a jövő évi minimálbérről.

A kormányzat javaslatát azzal a feltétellel fogadta el a munkaadói oldal, hogy a Munkaerőpiaci Alapból 15 milliárd forint álljon rendelkezésre az emelést nehezen teljesítő vállalkozások kompenzációjára. A minimálbér-emelés miatt leginkább a könnyűiparban emelkednek a bérköltségek, és elsősorban az 5-9 főt foglalkoztató vállalkozások szenvedik meg azt.

Megegyeztek a jövőre kötelező 50 ezer forintos minimálbérről pénteken az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT).

Először a munkaadói oldal fogadta el a kormányzat 50 ezer forintra vonatkozó javaslatát, azzal a feltétellel, hogy a Munkaerőpiaci Alapból 15 milliárd forintos kompenzációs keret álljon rendelkezésre az emelést nehezen teljesítő vállalkozások terheinek részbeni átvállalására.

Később az 50 ezer forintnál magasabb összeg érdekében érvelő munkavállalói oldal is csatlakozott a megállapodáshoz. Ezt azért tette, hogy ne egyoldalú kormánydöntés, hanem testületi állásfoglalás álljon a jövő évi minimálbér-emelés mögött.

A vita során a munkavállalói oldal elismerte, hogy az idei 40 ezer, illetve a jövő évi 50 ezer forintos minimálbér jelentős fejlődés, bár a szakszervezetek álláspontja szerint ennél többre is lenne lehetőség. Így nettó értékben a minimálbér jobban megközelíthetné a 42 ezer forintos létminimum szintet.

További részletek az Origo cikkében