Hétfőn várhatóan kihirdeti elsőfokú ítéletét a Pesti Központi Kerületi Bíróság abban a büntetőperben, amelynek harmadrendű vádlottja Lakatos András, gúnynevén Kisbandi az ügyészség szerint bűnös 444 rendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, továbbá közokirat-hamisítás bűntettében. A vádak alapján akár hét és fél éves szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyész perbeszédében letöltendő szabadságvesztést indítványozott, míg a védő felmentést, vagy legfeljebb olyan időtartalmú büntetést, amely nem haladja meg az előzetes letartóztatás időtartalmát. Lakatos András az eljárás során tagadta bűnösségét.

A vádbeli 1993-94-es cselekmények nyomán 1996-ban már egyszer megindult a büntetőper a hat vádlottal szemben, ám Lakatos András még abban az évben az Egyesült Államokba távozott, így vele szemben felfüggesztették az eljárást. Kisbandit tavaly júniusban nemzetközi elfogató parancs nyomán kerítette kézre az FBI a floridai Miamiban, és hosszas kiadatási eljárást követően ez év februárjában szállították Magyarországra. Lakatos azóta előzetes letartóztatásban van. A mostani per ez év júniusában kezdődött. Kisbandi – akit az alvilág bankáraként is emlegettek – sajtónyilatkozataiban, illetve a bíróság előtt maga sem cáfolta, hogy a 90-es évek első felében legális keretek között pénzkölcsönzéssel is foglalkozott. Azt azonban hangsúlyozta: nem igaz, hogy az alvilág 3 milliárd forintjával távozott volna 1996-ban az országból, és emiatt kezdődött volna meg a robbantásos, leszámolásos jellegű bűncselekmények sorozata.

Kisbandi állítása szerint az orosz maffiózók fenyegetései elől menekült el az országból. A PKKB ebben az eljárásban azokat a bűncselekményeket vizsgálja, amelyek alapján a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátották Lakatos András ellen. A vádirat tartalmazza: 1993-94-ben a Maru-Trans Kft. Romániában hirdetést adott fel, mely szerint a cégnél 1200-3000 német márka ellenében nulla kilométeres Dácia személygépkocsikra lehet előfizetni; a megvásárolt autókat pedig egy hónapon belül szállítják.

Az eljárás adatai szerint részben a cég, részben egyes vádlottak az ügylet során hamis papírokat használtak, és még csak szándékukban sem állt a megrendelések teljesítése. A vádlottak több száz román állampolgárt károsítottak meg, összesen mintegy 38 millió forinttal.

A per egy másik vádlottját jelenleg is nemzetközi elfogató parancs alapján keresik a hatóságok.