Bűncselekmény alapos gyanújának hiánya miatt megtagadta a nyomozás elrendelését a MiG-ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A MiG-ek felújítása kapcsán egy magas rangú honvédelmi minisztériumi beosztottat vádoltak meg korrupciós bűncselekmény elkövetésével.

A vadászgépek felújítása kapcsán feltételezett visszaélések ügyéről először a stop! című internetes újság írt augusztus 8-án, majd két nap múlva egy magánszemély feljelentést tett. Az online napilap augusztus 8-án arról írt, hogy a honvédségi vadászgépbeszerzés ügyében korrupciós ügyről szerzett tudomást a Nemzetbiztonsági Hivatal, és a stop! állítása szerint a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja, egy kisgazda országgyűlési képviselő ellen már közvetett bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

Demeter visszautasította Demszky vádjait

Demszky Gábor főpolgármester időközben azt nyilatkozta: Orbán Viktor miniszterelnök másfél éve tud az amerikaiaktól a MiG-29-esek felújítása körüli korrupció gyanújáról. Demszky Gábor ezt Peter Tufóra, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetére hivatkozva közölte, a diplomata azonban cáfolta, hogy az ügyben információkat adott volna a kormányfőnek. Demeter Ervin polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter példátlannak és felelőtlennek nevezte Demszky Gábor nyilatkozatát, és a stop! című internetes újságot helyreigazításra kérte.

Az ügy kapcsán augusztus 28-án összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ahol Szemerkényi Réka, a kancellária államtitkára és Póda Jenő, miniszterelnöki főtanácsadó is kijelentette, nem tapasztalt korrupciót a MiG-29-es repülők felújítása kapcsán. Szabó János honvédelmi miniszter szintén tagadta, hogy tudomása lenne a korrupciós ügyről, mert mint mondta, az üzlet nem jött létre, másrészt pedig a vállalkozói oldal egy szereplőre, egy cégre szűkült.

Helyreigazítás a stop!-nak, elmarasztalás a tv2-nek

A bűncselekménnyel burkoltan megvádolt Homoki János kisgazda országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárának keresete alapján első fokon, nem jogerősen, már helyreigazításra is kötelezte a stop!-ot a Pesti Központi Kerületi Bíróság szeptember 7-én.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága csütörtöki ülésén nyilvános nyilatkozatában elmarasztalta a tv2 televíziós csatornát működtető MTM-SBS Rt.-t, mert szerinte a csatorna súlyosan megsértette a tárgyilagos és kiegyensúlyozott tudósítást szabályait, amikor hírt adott a MiG-ek felújítása kapcsán feltételezett korrupcióról.