Zsebszerződés megkötése miatt indult – többek között – büntetőeljárás egy magyar és egy német férfi ellen – tájékoztatott Balogh Zoltán alezredes, a szegedi rendőr-főkapitányság vezetője.

A tipikus zsebszerződésre véletlenül bukkantak a nyomozók. A jogellenes szerződést kötő felek ugyanis összeszólalkoztak, a vita hevében pedig előkerült egy fegyver is. A kihallgatások során pedig kiderült, hogy a német férfi még 1998-ban alapított kft.-t a Csongrád Megyei Ásotthalmon. A férfi egy turisztikai központot szeretett volna kiépíteni, ehhez pedig 13 tanyát vásárolt a környéken. Miután Magyarországon 1994 óta külföldi nem juthat termőföldhöz, ezért szükség volt egy helybéli, magyar férfira is. A földet tehát a német fizette, a tulajdonjog viszont a magyar férfié lett. Ketten külön megállapodtak abban is, hogy ha majd a törvények lehetővé teszik, a német férfi nevére kerül a 35 hektárnyi föld. A két férfi azt nem vitatja, hogy bár hivatalosan a magyar férfi a tulajdonos, a földek árát a német vállalkozó fizette ki.

Mindezért a rendőrség intellektuális közokirat-hamisítással gyanúsítja a két felet, az ügyet pedig hamarosan vádemelési javaslattal az ügyészségre továbbítják – tájékoztatott Balogh Zoltán alezredes.

Az intellektuális közokirat-hamisítást az követi el, aki valamilyen hatóság vagy hivatalos szerv felé valótlan adatot közöl, ahol ez alapján hamis okiratot állítanak ki. Mindez egyébként megrovással, próbára bocsátással, esetleg pénzbüntetéssel büntethető.

Ez az ügy minden bizonnyal precedenst teremt majd. Azok a megegyezések, amelyek a külföldi földszerzésére irányulnak, jogszabálya ütköznek, ezért semmisek. Mivel nincs kár, nincs megtévesztés, így ezt nehezen lehet büntetőjogilag értékelni. Jogi szakértők szerint ugyanis önmagában zsebszerződést kötni nem bűncselekmény.