Megszűnne a magánnyugdíj állami garanciája, a pályakezdők kötelező pénztártagsága

A négy kormánypárti képviselő által jegyzett – a társadalombiztosítási alapok zárszámadásához 36 oldalon benyújtott – módosítójavaslat-csokor felülírná a társadalombiztosítási törvény, a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény és még az önkéntes pénztárakról szóló törvény jó néhány passzusát is. A parlament egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén Schwarz Tibor szocialista képviselő ezt úgy értékelte, hogy a kormányzat döntő csapást akar mérni a magánnyugdíjpénztárakra, míg Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője szerint a változtatások éppen a magánpénztári tagok érdekét szolgálnák.

A változtatások lényege – egy sor technikai módosítás mellett -, hogy megszűnne a pályakezdők számára a kötelező magánpénztári tagság, munkába lépésüket követően 15 napon belül kellene nyilatkozniuk arról, hogy a kétpilléres vagy a tisztán társadalombiztosítási nyugdíjrendszert választják-e. Ám még ez a döntés sem lenne végleges, egy éven belül meg lehetne változtatni. Azoknak a fiataloknak, akik az elmúlt három évben lettek – kötelezően – tagjai az új nyugdíjrendszernek, 2002 végéig adva van a lehetőség a változtatásra, miként mindazoknak – függetlenül koruktól és munkaviszonyuk időtartamától -, akik valamikor beléptek egy magánpénztárba.

A tervezet intézkedik arról, hogy a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépők pénztárba befizetett tagdíját miként kell átutalni a nyugdíjalapba. Arról nem esik szó, hogy annak a befizetett járulékával mi történjék, aki – pályakezdőként – az egy év letelte előtt magánpénztárba lépne át a tb-rendszerből. Egyes szakértők szerint alkotmányossági szempontból igencsak aggályos lenne, ha a befizető ezt a pénzt nem “vihetné magával”.

További részletek a Népszabadság cikkében