Kaltenbach Jenő szerint szigorítani kell a büntetőtörvénykönyv rendelkezésein, mert a jelenlegi szabályozás nem alkalmas a közösség elleni izgatás megfékezésére

A végzős pedagógus hallgatók majd kétharmada rasszista nézeteket vall-derül ki egy felmérésből, amelyet a kisebbségi ombudsman készíttetett. Kaltenbach Jenő szerint szigorítani kell a büntetőtörvénykönyv rendelkezésein, mert a jelenlegi szabályozás nem alkalmas a közösség elleni izgatás megfékezésére.

A MIÉP-es Hegedűs Lóránt lehet az első képviselő, akinek közösség elleni izgatás miatt mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész. A képviselő az egyik több mint tízezer példányszámban megjelenő kerületi lapban arra szólította fel olvasóit, hogy rekesszék ki a zsidókat. Információnk szerint a legfőbb ügyész napokon belül kéri az Országgyűléstől a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A kisebbségi ombudsman szerint meg kell változtatni a büntető törvénykönyvet. Kaltenbach Jenő a Parlament emberi jogi bizottsága előtt azt mondta, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a szélsőséges kirekesztő megszólalások, ám a rossz szabályozás miatt büntetőeljárások alig indulnak. Az ombudsman szerint súlyos a helyzet, amit egy most elkészült vizsgálat is bizonyít. A végzős pedagógusoknak csupán 5-8 százaléka nem rasszista, 20-30 százaléka pedig kifejezetten idegengyűlölő.