A kormány elfogadta a földtörvény módosításával, a Nemzeti Földalapról szóló törvény elkészítésével és a családi gazdaságok kiemelt támogatásával foglalkozó előterjesztéseket – jelentette be a kabinet tegnapi ülése után Borókai Gábor.

A szóvivő szavai szerint a vidék polgárosodását és az egészséges tulajdonosi szerkezet kialakítását szolgáló csomag azt célozza, hogy mindenkorra rendeződjön a földkérdés Magyarországon. Vonza András agrárminiszter közölte: az agrárcsomag a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatot, valamint a termőföldről szóló, illetve a földrendező és földkiadó bizottságokra vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményező előterjesztéseket foglalja magában. A családi gazdaságok támogatásáról kormányrendelet készül, az általános birtokrendezésről szóló javaslat azonban egyelőre nem kerül az Országgyűlés elé. A tárcavezető tájékoztatása szerint a földalap rendeltetése az lenne, hogy hatékony földkészlet-gazdálkodást valósítson meg és az állami földbirtok-politika megvalósítását szolgálja.

A termőföldről szóló előterjesztés elfogadása – szavai szerint – a földtulajdonszerzést korlátozó rendelkezések kijátszására irányuló szerződések felszámolása, illetve a hazai termelők földszükségletének kielégítése érdekében szükséges. Hozzátette: a földrendező és földkiadó bizottságokra vonatkozó jogszabály módosítása a földkiadás során létrejött kényszerű tulajdonközösségek megszüntetését célozza. A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva kitért arra, hogy a kormány agrár- és birtokpolitikai céljainak megvalósítását elősegítő törvényjavaslatok végrehajtásához a Széchenyi-terv forrásaiból az agrártárca 10 milliárd forintnyi többletpénzhez jut, amelyet a jövő évben kíván felhasználni. E forrás elsősorban a családi gazdaságok támogatását szolgálja majd: a pénzt termőföldvásárlásra, új tanyák kialakítására, valamint a termeléshez szükséges forgóeszközök forrásfinanszírozására vehetik igénybe a gazdák. Emellett a többletforrásból a földalapú támogatásokat is 5-8 ezer forinttal kívánja megnövelni az agrártárca, amennyiben azt családi gazdaságok veszik igénybe. A miniszter úgy ítélte meg, hogy a Nemzeti Földalap az arról rendelkező törvény elfogadását követően várhatóan a jövő év elején kezdheti meg tényleges működését. A földalap működtetésére a kétéves költségvetésben már elkülönített források állnak rendelkezésre. Ez évre és a jövő évre is 5-5 milliárd forintot biztosított az alap működtetésére a büdzsé.

A kormány még szerdán elfogadta a Széchenyi-plusznak elnevezett gazdaságélénkítő programot is. A program része, hogy a maximum 50 főt foglalkoztató cégek esetében az ez évi 10 millió forintos adókedvezmény felső határát 30 millió forintra emelnék jövőre. A hét elemből álló csomag mintegy 200 milliárd forintos többletforrást igényel, aminek 60-70 százaléka fejlesztések, beruházások ösztönzését szolgálja. Garanciavállalásokra a teljes öszszeg 30 százalékát fordítanák.