Tizenöt munkahelyes, számítógépekkel felszerelt tantermet adtak át csütörtökön a Budapesti Fegyház és Börtön elítéltjei számára.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága a Széchenyi terv keretében központi forrásból támogatja a büntetés-végrehajtási intézményekben fogva tartottak képzését és oktatását. Az erre vonatkozó megállapodást a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Informatikai Kormánybiztosság augusztusban írta alá.
Azt átadáson jelen volt Somogyvári István, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Sík Zoltán informatikai kormánybiztos.
Az új tanteremnek köszönhetően már az idei tanévben lehetőség nyílik arra, hogy az iskolarendszerű felnőtt oktatás keretében mintegy 300-350-en elsajátítsák a tantervben előírt informatikai ismereteket. Emellett a munkaerő-piaci képzések körében 180-an alap- és középfokú informatikai oktatásban vegyenek részt. A tervek között szerepel, hogy a számítógépes termeket idegennyelv-oktatásra is igénybe veszik.
A bv-intézetekben jelenleg 30 féle szakmát sajátíthatnak el az elítéltek.
A fogva tartottak életkorát és iskolai végzettségét tekintve a büntetés-végrehajtásnak számos kihívással kell szembenéznie, hiszen az elítéltek átlag életkora 33 év, minden második személynek csak általános iskolai végzettsége van, s 28 százalékuk rendelkezik csak szakképzetséggel.