Újabb kamionsofőr özvegye pereli be férje egykori munkahelyét, mert úgy véli, a szállítmányozási cég felelőssé tehető hozzátartozója haláláért. A nyolc éve leukémiában elhunyt férfi a csernobili reaktorbalesetet követően rendszeresen járt a veszélyes terület környékén.

A Legfelsőbb Bíróság a közelmúltban ítéletében megállapította: egy volán tefus sofőr halála összefüggésben lehetett kijevi útjaival, ezért a céget teljes kártérítésre kötelezték. A Népszava elsőként számolt be azokról a sofőrökről, akiknek súlyos megbetegedése, illetve halála kapcsolatban lehetett Csernobil környéki kiküldetésekkel. Akkor hét olyan kamionsofőrt kutattunk fel, akik a kiküldetésük után néhány hónappal rákos megbetegedésben haltak meg.

Közülük ketten már jogi útra terelték az ügyet. Szabadszállási Kálmánné hosszas pereskedést követően bebizonyította: férje halála összefüggésben volt kijevi útjával. A Legfelsőbb Bíróság ezért teljes kártérítésre ítélte az érintett fuvarozó céget. Néhány hónapja egy másik volán tefus kamionsofőr hozzátartozója is pereskedni kezdett. Szabó István a reaktorbaleset másnapján indult a Szovjetunióba. A lánya által elindított jogi eljárás a napokban folytatódik.

A közelmúltban újabb özvegy döntött úgy, kártérítést követel férje egykori cégétől, mert álláspontja szerint a vállalat felelőssé tehető hozzátartozója haláláért. Kosáry János 1972-től dolgozott a Hungarocamionnál, 1976-tól pedig annak bécsi leányvállalatának, a Peklar alkalmazásában állt. Felesége elmondása szerint 1986 májusában a Szovjetunióba kellett árut fuvaroznia, ahol feltehetően sugárkárosodás érte. Kosáryné elmondta: férjét senki nem tájékoztatta az utazás kockázatáról.

A férfi 1993 januárjában betegedett meg. Állapota fokozatosan romlott, június végén Bécsben gyógykezelték az akkor már gyakorlatilag gyógyíthatatlan férfit. Az osztrák orvosok – mivel Kosáry meg volt győződve róla, hogy a Csernobil környéki utazásai miatt lett beteg – speciális kromoszómavizsgálatot végeztek el rajta. A sérült génekből egyértelműen megállapították: a magyar sofőr sugárfertőzést kapott. Kosáry a hivatalos jelentés szerint 1993. szeptember 21-én, egy mentőautóban vesztette életét. Az egyik bécsi klinikáról éppen az Országos Hematológiai Intézetbe szállították, de az utazást már nem bírta ki teljesen legyengült szervezete. Halálát heveny leukémia okozta.