A tervek szerint megváltozik a bűnszervezet fogalma és jelentősen szigorodik a bűnszervezetben való részvétel büntethetőségi tétele. Egyebek közt ezt tartalmazza a büntető törvénykönyv, valamint a büntetőeljárási törvény módosítása, amelynek vitáját tegnap kezdte meg a parlament.

Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a korrupció elleni hatékony törvényi fellépés igényével, továbbá az európai uniós jogharmonizációval indokolta a változtatást. A javaslat emeli a közélet tisztasága elleni bűncselekmények büntetési tételeit, ezzel egyidejűleg meghosszabbítva e bűncselekmények elévülési idejét. Szankcionálni kívánják azokat a hivatalos személyeket, akik tudomást szereznek még le nem leplezett vesztegetésről, de nem tesznek feljelentést.

Kósáné Kovács Magda (MSZP), az emberi jogi bizottság kisebbségi előadójaként kritizálta, hogy a módosítás keretében a tárca nem talált módot az úgynevezett gyűlöletbeszéd büntethetőségére. A kormánypártok és a MIÉP támogatta a javaslatot, a szocialisták csak módosításokkal, az SZDSZ egyáltalán nem.

Répássy Róbert (Fidesz) elmondta, támogatják, hogy szigorúbb büntetést szabjanak ki abban az esetben, ha a bűncselekményt bűnszervezet keretében követték el. Avarkeszi Dezső (MSZP) is hiányolta a javaslatból a közösség elleni izgatás szabályozását. Boda Ilona (FKGP) egyetértett azzal a célkitűzéssel, hogy a következő kormányzati ciklusban új, átfogó büntetőkódexet fogadjanak el. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) leszögezte, hogy a törvénymódosítások nem mehetnek a jogbiztonság rovására. Horváth Balázs (MDF) üdvözölte a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb jogszabályi fellépés szándékát, de szerinte a bűnszervezet és a bűnszövetség fogalmának értelmezése problémákat okozhat. Fenyvessy Zoltán (MIÉP) szerint a változtatás kevés ahhoz, hogy eredményesen lehessen harcolni a szervezett bűnözés ellen.

Megkezdődött a büntetőeljárási törvény módosításának vitája is. Eszerint marad az egyfokú jogorvoslati rendszer, nem vezetik be az óvadék intézményét, valamint a keresztkérdéses tárgyalást, de lehetővé válik a zártláncú távközlőhálózat segítségével történő tanúkihallgatás és a pótmagánvád. Hende Csaba elmondta: a korábban elfogadott – de be nem vezetett – törvény lerakta egy modern büntetőeljárás alapjait, ám módosítani kell, mert csak ez biztosíthatja a büntetőügyek eredményes, tisztességes és gyors elintézését. A két nagy ellenzéki párt ez esetben ellene volt a módosításoknak, a többi frakció viszont támogatta azokat.