A főbb napirendi pontokat a terrorizmus elleni erőfeszítések kérdése, az euró januári bevezetése, az újabb reformkonferencia előkészítése, valamint a bővítési folyamat áttekintése képezi az EU állam- és kormányfőinek pénteki genti találkozóján.

A hagyományos őszi “kis csúcson” ezúttal a jelölt országok első számú vezetői nem lesznek jelen, cserébe másnap a tagjelöltek külügyminiszterei is hivatalosak az Európai Konferencia brüsszeli, miniszteri szintű találkozójára. Bár szerepel a napirendi pontok között, ám minden jel szerint bővítésről igazából csak érintőlegesen lesz szó az EU állam- és kormányfőinek pénteki találkozóján. Diplomáciai források szerint aligha várható több, mint hogy a tizenötök első számú vezetői csúcsszinten is “tudomásul veszik” az Európai Bizottság közelmúltban közzétett félidős helyzetértékelését a csatlakozási tárgyalások állásáról.

A pénteki kitüntetett téma főként a terrorizmus elleni harc és az euró jövő évi bevezetése lehet. Az előbbinél a belga elnökség

  • így Guy Verhofstadt miniszterelnök — részben belpolitikai nyomásra is szívesen látná, ha egyfajta mérleget húznának a szeptember 11. óta tett erőfeszítések eredményességéről (katonai, humanitárius és EU-diplomáciai tekintetben egyaránt).

Az euró esetében Pedro Solbes pénzügyi és gazdaságpolitikai biztos személyesen referál az állam- és kormányfőknek. Felszólalása mindenekelőtt annak kíván nyomatékot adni, hogy csúcsszinten is még egyszer tudatosítsák: a leendő közös pénz fizikai megjelenéséig már csak tíz hét van hátra. Hivatalos brüsszeli vélemények szerint az eurózóna 12 országában jelenleg mintegy 80 százalékosnak tekintett készültség lényegében kielégítőnek tekinthető.