Jelenleg mintegy 600 millió forint értékű médiahatósági büntetés áll per alatt a rádiók-tévék és az ORTT között. Ennek zöme a három országos televízióra kirótt pénzbírság, amelynek több mint fele az MTV-t terheli.

Szeptemberben körülbelül 600 millió forintra rúgott az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) műsorszolgáltatókra kirótt és az érintettek által megfellebbezett bírságainak összege. Ebből 570 millió a három országos televíziót terhelné (a Magyar Televíziót 314, a TV2-t 166, az RTL Klubot pedig 92 millió).
A médiahatóság leggyakrabban a reklámok sugárzásával kapcsolatos törvényi előírások megsértését bünteti, s nagyon gyakori még – főként az MTV esetében – a hírműsorok minimálisan húszperces időtartamának be nem tartásából származó büntetés. Az ORTT-nek két eszköze van: pénzbírság vagy a műsor felfüggesztése meghatározott időre (előfordult már húszperces kényszerszünet a képernyőn). A televíziók általában megfellebbezik a határozatokat, amelyek bírósági elbírálása igen lassú. Az ORTT döntései közt jócskán akadnak két-három évesek.

A peres ügyek zöme folyamatban van, kis részük első fokú ítéletig jutott, a “pénzes” eljárásokból eddig csak kettő fejeződött be. Ennek megfelelően a műsorszolgáltatók eddig viszonylag csekély összeget fizettek az ORTT-nek.
A valamilyen döntést már megért bírságok bírósági megítélése azt mutatja, hogy a médiahatóság határozatait nagy számban változtatják meg. Az MTV esetében a bíróság első fokon három kivételével nem ítélte meg az ORTT által kirótt büntetést (20 millió értékben), s mindössze kétmillióra bólintott rá, amelyben van egy 950 ezres mérséklés is. Jogerősen egy 12,5 milliós bírságot hagyott jóvá a bíróság, egy 52,8 milliós büntetést viszont elutasított.

A TV2 esetében 166 milliót szabott ki a perre vitt ügyekben az ORTT, első fokon mindössze 11 milliót nyert meg, 28-at “elbukott”. Az RTL Klubtól 92 milliót vár a testület, amely ez esetben jobban áll: első fokon 23 milliót hagyott jóvá a bíróság, csak 16 milliót nem talált megalapozottnak. Mindkét kereskedelmi csatorna ért el sikert büntetésmérséklésben: az RTL az egyik nem jogerős ítéletben hatmillióból ötöt lealkudott, a TV2 büntetéseit eddig összesen 17 millió forinttal szállította le a bíróság.