A közvetlen képviselő-választás joga csorbul a közös listaállítással – vélelmezi az a beadványkészítő, aki emiatt az Alkotmánybíróságtól (AB) kér állásfoglalást a választójogi törvényről. Az alkotmánybírósági megkeresésnek azért van jelentősége, mert a 2002-es választáson közös listát állít a Fidesz és az MDF. Az AB egy korábbi állásfoglalásában nem kifogásolta a közös listát.

Megtámadták az Alkotmánybíróság (AB) előtt az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénynek a közös lista állításával összefüggő rendelkezéseit – erősítették meg a Népszabadság értesülését az AB illetékesei. Ennek azért van jelentősége, mert a jövő évi parlamenti választáson a Fidesz és az MDF közös listát kíván állítani. A lap úgy tudja: a beadványtevő egyebek mellett azt vélelmezi, hogy a közös lista állítása miatt sérül a polgároknak azon alkotmányos alapjoga, amely szerint a parlamenti képviselőket közvetlenül választhatják meg.

A választópolgár számára ugyanis a szavazólap alapján nem derül ki: a közös jelöltek mely párt támogatásával indulnak az egyéni választókerületekben, illetve szerepelnek a területi listákon – vélik alkotmányjogászok. A nyomtatványokon ugyanis mindegyik jelölt neve mellett valamennyi őt támogató szervezetet fel kell tüntetni, mégpedig azonos módon, tehát még a pártok sorrendjének változásával sem adhatnak járulékos információt.

További részletek a Népszabadság cikkében