Rontja az Alkotmánybíróságba vetett bizalmat, hogy a taláros testület eddig nem hozott döntést a munka törvénykönyvének módosításai miatt beadott indítványok ügyében – jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az érdekvédő szerint az AB a több millió embert érintő törvénymódosításoknál sokkal kisebb jelentőségű ügyekben jóval “vehemensebb” magatartást tanúsít.

Eddig három indítvánnyal fordult a munka törvénykönyvének módosítása miatt az Alkotmánybírósághoz az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, ám döntés ez idáig egyik ügyben sem született – jelentette ki Borsik János, a szervezet elnöke. Pedig az Autonómok első beadványa még 1999-ben született, amikor azt kifogásolták, hogy az Mt. módosítása az üzemi tanácsokat ruházza fel a kollektív szerződéskötési joggal azokon a munkahelyeken, ahol nincs szakszervezet. Hivatalosan 2000. október 27-én vette át az Alkotmánybíróság azt a panaszt, amelyben az Autonómok szerint a kormány megsértette az alkotmányt és a jogalkotásról szóló törvényt, amikor – ugyancsak az Mt. módosításával – lehetővé tették, hogy ha abban az évben november 25. előtt, illetve az azt követő években szeptember 10-éig nem állapodnak meg az Országos Munkaügyi Tanácsban a minimálbér összegéről, úgy azt a kormány határozhassa meg. A szervezet egyedül legutolsó, a helyettesítés intézményének felemás megszüntetése miatt született 2001. áprilisi beadványára kapott egy végzést az AB-tól, amely szerint indítványukat nyilvántartásba vették, és megkezdték az ügyben a vizsgálatot.

Az Mt. a munka világának “alkotmánya”, amely több millió embert érint – fogalmazott Borsik János. Ha döntésről van szó, az Alkotmánybíróság ennél sokkal kisebb jelentőségű és kevesebb embert érintő ügyekben jóval “vehemensebb” magatartást tanúsít – jegyezte meg a szakszervezeti vezető. Borsik János úgy látja: az Mt. különböző módosításait a kormány rendre a jogalkotási törvény megsértésével vitte az Országgyűlés elé, s az AB késlekedése direkt vagy indirekt módon szentesíti a jogsértő gyakorlatot. Az újságírók felvetésére, hogy az AB önállóan határozza meg mikor, melyik beadvánnyal foglalkozik, Borsik János azt válaszolta: éppen ezt a gyakorlatot kifogásolják. Az Autonómok által benyújtott három indítványt kiszignálták az illetékes bírókhoz, ők döntik el, mikor kerül sor a határozathozatalra – közölték a Magyar Hírlap érdeklődésére az Alkotmánybíróság sajtóirodáján.