Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) figyelmeztetésben részesítette a Pannon Rádiót, felhívta a műsorszolgáltatót a sérelmezett magatartás megszüntetésére és 1 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezte a Zsinórmérték című, “vallási lélekébresztő” műsorban elhangzottak miatt.

Erről Bánlaki József, az ORTT MIÉP által delegált tagja adott tájékoztatást és jelezve: a testület többsége megszavazta a döntést, ő maga azonban nem. Megítélése szerint ugyanis a véleménynyilvánítás szabadsága olyan alkotmányos jog, amelyet – az Alkotmánybíróság korábbi határozatai értelmében – nem lehet korlátozni, csak a közrend, a köznyugalom vagy a társadalmi rend veszélyeztetése esetén.

  • Az Alkotmánybírósághoz fordultam a médiatörvény azon paragrafusainak megsemmisítése miatt, amelyek szerintem alkotmányellenesek, és amelyekre hivatkozva a testület meghozta döntését – mondta Bánlaki József. Hangsúlyozta: törvénysértőnek tartja az ORTT által lefolytatott eljárást is, mert nem született róla testületi határozat, nem értesítették a műsorszolgáltatót és a műsor anyagát sem kérték be.
  • Ezek szerint az ORTT titokban rendszeresen figyeli a Pannon Rádió műsorát, amit nem tehet meg ügyfelével szemben – fűzte hozzá. Megjegyezte: a Pannon Rádió általános jellegű vizsgálatának anyaga, amelyet a testület a közeljövőben vitat meg, a koncepciós perek anyagaira emlékezteti.

A hatályos jogszabályok szerint az ORTT döntése ellen a közigazgatási eljárás keretében nincs fellebbezési lehetőség, a Pannon Rádió csak a bírósághoz fordulhat.