A diszkriminatív álláshirdetések szankcionálása érdekében önálló törvényjavaslatot terjesztett elő az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága – közölte Filló Pál (MSZP) elnök pénteken, sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • A parlamenti pártok között egyetértés van abban, hogy törvényi szabályozással is segítsük elő e helytelen gyakorlat visszaszorítását – mondta Filló Pál.

  Rámutatott: a törvényi szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a munkaügyi ellenőrök fellépjenek a hátrányos megkülönböztetés ellen, de erre csak a munkaviszony létesítését követően kerülhetett sor. Közölte: a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényhez beadott módosító javaslat célja, hogy már a munkaszerződés megkötése előtti diszkriminációt is vizsgálhassák, büntethessék a munkaügyi felügyelők. Így büntetést szabhatnak ki a törvényjavaslat elfogadása esetén a diszkriminatív álláshirdetések, pályázati eljárások esetén.

  A javaslat a törvény szövegét pontosítva meghatározza, hogy az ellenőrzést – összhangban az államigazgatási eljárásról szóló törvény ügyfélfogalmával – annak a magánszemélynek, jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetnek bejelentésére folytatják le, akinek a jogát, vagy jogos érdekét az ügy érinti.

  Az országgyűlési szakbizottság többször is foglalkozott az utóbbi években a diszkrimináció problémájával. Nyáron széles körű vitanapot rendezett a bizottság a civil szféra bevonásával. Az országgyűlési biztosoknál is szerepeltek a diszkriminatív álláshirdetésekkel kapcsolatos panaszok.

  • Több interpelláció is elhangzott az Országgyűlésben a munkahelyi diszkriminációra vonatkozóan – emlékeztetett a bizottsági elnök.

  Filló Pál elmondta: a bizottság szerint fontos lenne, hogy a sürgősséggel beadott javaslatukat az Országgyűlés mielőbb megtárgyalja, így a változás egy sor más munkaügyi tárgyú módosítással együtt jövő év január 1-jén hatályba léphetne.