A felelősség miatt szükségesnek tartom megvizsgálni Terry Black transzvesztita előadóművész által kezdeményezett örökbefogadási ügyet – jelentette ki Harrach Péter szociális és családügyi miniszter. A miniszter mindezt annak kapcsán közölte, hogy az elmúlt napokban civil szervezetek jelzései és sajtóhírek alapján tudomására jutott: Rácz Károly, aki az éjszakai életben Terry Black néven vált ismertté, örökbe szeretne fogadni egy gyermeket.

A miniszter az általa szokatlannak nevezett eljárással kapcsolatban Grespik Lászlótól, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjétől, valamint a tárca illetékes főosztályvezetőjétől kért tájékoztatást. Harrach Péter hangsúlyozta: a gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezménnyel összhangban a magyar gyermekvédelmi és családjogi törvény is utal a gyermekek mindenekfelett való érdekére. Ennek alapján a gyermekek számára az a leginkább egészséges, ha vannak szülei, és családban nevelkedik.

A Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be

A miniszter szerint nem biztos, hogy erre egy “nemi identitászavarral küszködő” ember a legalkalmasabb. A XVI. kerületi gyámhivatal az örökbefogadási eljárást felfüggesztette, mert a Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be a transzvesztita művész örökbefogadásra való alkalmasságáról hozott gyámhivatali határozat ellen. A hivatal vezetője kifejtette: az örökbefogadási eljárást meg kell előznie az örökbe fogadni szándékozó alkalmasságának megállapítását célzó gyámhivatali eljárásnak, s pozitív döntés után következhet az örökbefogadási eljárás.

Tájékoztatása szerint a transzvesztita művész ügyében az alkalmasságról a XIV. kerületi gyámhivatal döntött, az örökbefogadási eljárás pedig a XVI. kerületi gyámhivatal előtt folyik. A szakember hozzátette: az alkalmassági határozat birtokában indulhat meg az örökbefogadási eljárás, melynek során a gyermek gyámhivatali határozattal legalább egy hónap időtartamra gondozásra kerül az örökbe fogadni szándékozóhoz.

További részletek az Index cikkében