Nagy hatású törvények elfogadásával adós a Parlament a kormányprogram céljaihoz képest. A miniszterelnök tegnapelőtt azt mondta: a kormányprogram végrehajtása szempontjából nincs szükség a Parlament tavaszi ülésszakára.

Az 1998-ban megalakult kormány egy vastag dokumentumban foglalta össze célkitűzéseit. Programját a kormány saját rendeleteivel, illetve az Országgyűlés elé beterjesztett törvények megalkotásával valósíthatja meg.

Orbán Viktor két napja azt mondta, hogy ha jövő tavasszal, a választások előtt már nem ülésezik a Parlament, az nem befolyásolja a kormányprogram végrehajtását. Összesítésünk szerint a kormány célkitűzései közül sok megvalósult, de sok nem, vagy csak részben teljesült. Néhány példa erre: nem valósult meg a 2000-re ígért, nagy arányú adócsökkentés. Elmaradt az egészségbiztosítási rendszer gyökeres átalakítása.

Nemrég a miniszterelnök maga is elismerte, hogy hozzákezdtek ugyan, de jelentős elmaradás tapasztalható az egészségügy átalakításában. Nem csökkentették 1998-hoz képest csaknem a felére, vagyis 25 százalékra a tb-járulékot, ez most 29 százalék.

Nem alakult át a kisebbségi önkormányzati rendszer, amely nagyobb önállóságot adott volna a kisebbségeknek. S végül az agráriumban is lenne tennivalója még az Országgyűlésnek: kérdéses ugyanis, hogy az egyik legfontosabb agrártörvénynek kikiáltott Nemezeti Földalap létrehozásához lesz-e elegendő ideje a Parlamentnek.