A CNN értesülései szerint az amerikai igazságügyi minisztérium megegyezett a Microsofttal, így lezárulhat a régóta húzódó trösztellenes eljárás.

A megegyezés részletei nem ismertek pontosan, de valószínű, hogy a hatóságok öt-hét éven keresztül folyamatosan ellenőrzik majd a céget, és bizonyos korlátozó intézkedéseket is hozhatnak, de a Microsoft továbbra is ugyanúgy védheti a Windows forráskódját mint eddig, és nem kell érdemben változtatnia a szoftveren.

A megállapodás értelmében a számítógépgyártók a Windows mellé az eddiginél szabadabban installálhatnának más szoftvereket új gépeikre, de a Microsoft is szabadon bővíthetné az operációs rendszerét más funkciókkal. A Microsoft köteles lenne bizonyos információkat megosztani riválisaival, hogy az azok által fejlesztett szoftverek jobban működhessenek a Windows alatt.

Az első bírói döntés jóval szigorúbb volt

A megegyezés a felperesek számára visszalépés, hiszen a korábbi bírói döntések szigorúbban büntették a szoftvercéget versenykorlátozó magatartása miatt. Thomas Penfield Jackson annak idején úgy döntött, hogy a versenyszabályok védelme megköveteli, hogy a Microsoftot két cégre bontsák. A szövetségi fellebbviteli bíróság a feldarabolásra vonatkozó döntést megváltoztatta, de egyetértett Jackson bíró véleményével, miszerint a cég a törvényeket megsértve folytatott monopolista üzletpolitikát.

A fellebviteli bíróság ezután visszautalta az ügyet a szövetségi kerületi bíróságra, ahol új bíró, Colleen Kollar-Kotelly foglalkozott tovább a perrel. Kollar-Kotelly arra kötelezte a feleket, hogy november 2-ig egyezzenek meg.

Az államok még nem döntöttek

A megállapodás szövegét most a perben szintén felperesként szereplő tizennyolc állam illetékesei vizsgálják, az ő döntésük egyelőre ismeretlen. Elemzők szerint néhány állam biztosan ragaszkodni fog a korábbi, szigorúbb döntéshez. Ezek az államok, ha nem tudják az igazságügyi minisztériumot meggyőzni, külön eljárást indíthatnak. Massachusetts máris bejelentette, hogy másodikáig nem írja alá a megállapodást, mert nincs elég idő a szöveg alapos áttanulmányozására.