Várhatóan még az ősszel módosítja a parlament a fegyveres erők alkalmazásának alkotmányos szabályait

A jövő héten már hatpárti egyeztetésre kerülő elképzelés szerint nőne a kormány hatásköre a szövetségi kötelezettségekből adódó műveletek engedélyezésére. Az MSZP már nem zárkózik el a módosítás elől.

Az Afganisztán elleni támadás tapasztalatai alapján kezdeményezett alkotmánymódosítás elsősorban a NATO-alapszabály V., a tagországok kölcsönös védelméről szóló cikkelyét érintené, illetve a titkos akciókra vonatkozna. Az új szabályozás a kormány szándékai szerint jelentősen bővítené a kabinet hatáskörét a törvényhozással szemben, amelynek utólag számolna be az engedélyezett műveletekről. Az alaptörvény módosítása kétharmados többséget igényel, így az már jövő héten egy hatpárti tárgyalás témája lesz.

A jelenlegi, a csapatmozgásokat döntően az Országgyűlés engedélyéhez kötő alkotmányos előírások szóba kerültek Lord Robertson NATO-főtitkár és Medgyessy Péter, MSZP-s miniszterelnök-jelölt hétfői brüsszeli tárgyalásán is. Információnk szerint a szövetség első embere túlságosan körülményesnek nevezte a szabályozást, és annak egyszerűsítését kérte. Véleménye szerint ilyen engedélyezési eljárással már nem vennének fel új tagállamot a szövetségbe. Medgyessy közölte, hogy nem ellenzi az egyszerűsítést, majd a főtitkár határozottabb támogatást kérő szavaira információk szerint ígéretet tett, hogy az V. cikkellyel kapcsolatos módosításoknál készek együttműködni.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerdán az MTI-nek nyilatkozva annak a reményének adott hangot, hogy Medgyessynek lesz elég ereje meggyőzni az MSZP tagjait az alkotmánymódosító javaslat fontosságáról.

Pokorni szerint a felhatalmazási indítvány lehetővé tenné, hogy a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül dönthessen olyan NATO-kötelezettségek teljesítéséről, mint a légtér átengedése. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány ezt a jogi megoldást már két évvel ezelőtt a parlament elé terjesztette, akkor azonban az MSZP kivonult az ülésteremből. Pokorni szerint a legutóbbi hatpárti találkozók alkalmával Kovács László mereven elzárkózott a változtatás elől. Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke ugyanakkor közölte: korábbi hatpárti tárgyalásokon ő, majd most Brüsszelben Medgyessy is megerősítette, hogy az V. cikkellyel kapcsolatos módosításokról készek tárgyalni, de más kérdésekben a kormány hatáskörének bővítéséhez nem nem járulnak hozzá.

A NATO-csatlakozás után az alkotmány módosítását hosszas és éles vita előzte meg. A kormány széles körű felhatalmazást kért NATO-kérések teljesítésére, azt az ellenzék azonban nem támogatta. Végül Lányi Zsolt javaslatára kompromisszumos megoldás született tavaly: a kormány engedélyezheti a külföldi hadgyakorlatokban való részvételt, de háborús helyzetekben történő lépésekhez, akár ilyen területen végzett békefenntartáshoz is az Országgyűlés jóváhagyása szükséges. Így a parlament engedélyezte például az Afganisztán elleni támadást segítő gépek számára a légtérhasználatot.