Duplájára nőtt a vámosok által lefoglalt zárjegy nélküli cigaretta értéke az utóbbi évben. A vámosok szerint cigarettát csempészni legalább annyira jövedelmező, mint kábítószert. A VPOP adatai szerint csak eddig az idén két és fél milliárd forintnyi csempészett cigarettát foglaltak le az országban.

A legutóbbi szállítmányt a hétvégén Borsodban foglalták le. Ez több mint duplája a tavalyi mennyiségnek.

Sipos Jenő a Vám és Pénzügyőrség szóvivője szerint az adatok arra utalnak, hogy a kábítószer-kereskedő bandák átálltak a kábítószerről a cigarettacsempészetre, vagy átdolgozás van és közösen folytatják a cigaretta és drogcsempészetet.

A szakember azt mondja a zárjegy nélküli cigaretta körutat jár be Európában. Legtöbbször Németországból, vagy Angliából kerül Közép Európába, hogy aztán pihentetés után hatalmas haszonnal ugyan oda kerüljön vissza.

A hosszú út végén a zárjegy nélküli cigaretta még mindig fele annyiba kerül, mint a zárjegyes. A cigarettacsempészet azért is jó üzlet, mert viszonylag kis kockázattal jár. Míg drogcsempészetért több év, addig a cigarettáért lehet, hogy csak néhány hónapos lesz a büntetés.