Kezdődik a felvételi felkészülés, kezdődnek a felsőoktatási nyílt napok. Ezek a rendezvények annyiban különböznek a szokásos Központi Felvételi Nyílt Naptól, hogy az egyes intézmények mutatkoznak be a felvételiző diákoknak. Két tradicionális campus, a Budapesti Műszaki Egyetem november 9-én, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem pedig november 16-án kezdi a sort.
A központitól eltérő felvételi vizsgát működtető intézmények nyílt napjain érdemes mindenképpen részt venniük a felvételizőknek, hiszen csak így értesülhetnek arról, milyen követelményekre és típusfeladatokra számíthatnak a felvételin. Érdekes, hogy a speciális felvételivel rendelkező intézmények közül az utóbbi években a legtöbb diák a meghatározó felsőoktatási intézménnyé vált Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) nyílt napján jelent meg, hiszen mind az öt szakon (gazdálkodási, nemzetközi kommunikáció, európai uniós, pénzügyi, vállalkozásszervező) a középiskolai tantárgyaktól teljesen független, az üzleti készségeket mérő alkalmassági vizsga alapján választják ki az alkalmas hallgatókat. Ez az intézmény vállalkozott először arra, hogy nem a középiskolai ismeretek, hanem a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges készségek alapján méri fel a jelentkezők tudását. Sokan fizetős elitképzésnek tartják az IBS-t, holott a legjobban teljesítő 100 felvételiző tandíjmentesen szerezhet nemzetközileg elismert diplomát, aminek az EU-csatlakozás közeledtével páratlan a jelentősége. Erről is szó lesz a november 14-én 11 órakor kezdődő nyílt napon, melyre a jelentkezők magas száma miatt a 06 80 200 801-es ingyenes telefonvonalon, vagy a felveteli@ibs-b.hu email címen lehet bejelentkezni.
A nyílt napok decemberben folytatódnak, sőt egyes intézmények februári hónapra tették rendezvényüket, mint például a Budapesti Kommunikációs Főiskola (2002. február 9.). Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a jelentkezők kétharmada a március 1-ei jelentkezési határidő előtti utolsó hónapban dönti csak el, hová is adja be jelentkezését. Ez tömeges tájékozatlanságra utal, ezért is érdemes felkeresni minél több intézményt.