Az Országgyűlés kedden 197 igen, 9 nem szavazattal és 42 tartózkodással felfüggesztette Szabadi Béla (független) mentelmi jogát. A legfőbb ügyész különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és jelentős kárt okozó csalás bűntettének, továbbá magánokirathamisítás vétsége (mint felbujtó) elkövetésének alapos gyanúja miatt kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Barkóczi Gellért, Bernáth Varga Balázs, Csatári József, Dán János, Dögei Imre és Kávássy Sándor, továbbá a szocialista Nemcsók János (MSZP), valamint a független Szabó Attila és Szabó Lukács utasította el. A mentelmi jog felfüggesztése mellett szavazott – a Fidesz- és az MDF-frakció jelen levő tagjai, valamint a kisgazda-frakció többsége mellett – 15 szocialista és 2 szabad demokrata képviselő. Az MSZP 42 képviselője tartózkodott.

Szabadi Béla szerint a képviselők nem merték vállalni a véleményüket, amikor szavazniuk kellett mentelmi jogáról. Erről a független képviselő kedden késő este nyilatkozott az MTI-nek. Úgy fogalmazott: annak, hogy 138-an nem szavaztak az Országgyűlésben, az is oka, hogy Áder János házelnök szétverte a parlamenti voksolást, így senki nem tudta, miként kell szavazni. – Országgyűlési képviselőkről van szó, akiknek illene vállalni a véleményüket – hangoztatta Szabadi Béla. Az Országgyűlés 197 igen, 9 nem szavazattal és 42 tartózkodással függesztette fel Szabadi Béla mentelmi jogát. A szavazást megelőzően az MSZP-frakció fél órás tárgyalási szünetet kért, amit Áder János házelnök nem adott meg. Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését hat kisgazda, egy szocialista és két független képviselő utasította el. Igennel szavazott – a Fidesz- és az MDF-frakció jelen levő tagjai, valamint a kisgazda-frakció többsége mellett – 15 szocialista és 2 szabad demokrata képviselő. Az MSZP 42 képviselője tartózkodott. 14 képviselő igazoltan volt távol. Rajtuk kívül 138 képviselő nem vett részt a szavazásban. A legfőbb ügyész különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és jelentős kárt okozó csalás bűntettének, továbbá magánokirathamisítás vétsége (mint felbujtó) elkövetésének alapos gyanúja miatt kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.