A Microsoft ellen pert indító 18 amerikai állam közül kilenc képviselői a peren kívüli megállapodás mellett döntöttek, követve az Igazságügyi Minisztérium pénteki lépését, kilencen azonban folytatják a pert.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő egyelőre nem döntött a megállapodásról, további meghallgatásokat tartanak az ügyben, miközben az antitrösztper is folytatódik. A keddi meghallgatás előtt New York főügyésze, Eliot Spitzer bejelentette, hogy állama Illinois, North Carolina, Kentucky, Michigan, Ohio, Wisconsin, Louisiana és Maryland államokkal együtt hajlandó aláírni azt a módosított megállapodást, melyet egész éjszakán át egyeztettek a Microsofttal. “A szövetségi bíróság megállapításainak megfelelő intézkedésekben állapodtunk meg” – nyilatkozta Spitzer a Wirednek, a bíróság nyári döntésére utalva, melyben kimondták, hogy a Microsoft illegális monopólium, ám nem szükséges két részre osztani.

A többi kilenc állam azonban később a nap folyamán úgy döntött, hogy nem elégszik meg a megállapodással, és keményebb szankciókat akar, ezért folytatják a pert. Richard Blumenthal, Connecticut főügyésze bejelentette, hogy Iowa, Connecticut, California, Massachusetts, Florida, Kansas, Utah, Minnesota és West Virginia államok a per folytatása mellett döntöttek, Washington, D.C.-vel együtt. “A szövetségi megállapodás mutatja, hogy jól haladnak a dolgok, a megállapodás azonban nem védi eléggé a vásárlókat a monopóliummal való visszaéléstől, vagy az esetleges újabb törvénysértésektől” – nyilatkozta Blumenthal a CNN-nek.

A kilenc állam által elfogadott megállapodás szövege kiszélesítené azoknak az információknak a körét, melyeket a Microsoft szolgáltatna riválisainak szerverszoftveréről. Mivel egy bekezdésbe belekerült a “vagy az internet” kitétel, a Microsoftnak nemcsak a céges hálózatok szervereiről kell adatokat szolgáltatnia. Ezzel az esetleges megállapodást a Microsoft jövőbeli internetes stratégiáira is kiterjesztik. Az államok továbbá elérték, hogy szerepeljen a megállapodás szövegében egy külön felügyelőbizottság létrehozása, mely ellenőrizné, hogy a cég betartja-e a megállapodásban vállaltakat. Az Igazságügyi Minisztérium ügyvédje, Philip Beck szerint az új rendelkezések csak a szöveg értelmezését segítik, és nem tartotta valószínűnek, hogy a szövetségi kormány ellenezné azokat.

Az egész éjszakán át tartó tárgyalás után a Microsoft célzott arra, hogy befejezte a tárgyalásokat, és a megállapodást alá nem író államokkal kész a bíróságon megküzdeni. “A Microsoft szerint vége a megállapodási folyamatnak” – mondta John Warden ügyvéd a bírónak.- “Valamennyi kérdést agyontárgyaltuk az ügyben, és mindenki belefáradt.” Mivel nem született egyezség az államok között, a bíró kedden úgy döntött, mindkét lehetőséget nyitva hagyja. Kijelölte a peren kívüli megállapodásról tartandó meghallgatások időpontjait, valamint a trösztellenes per tárgyalásának időpontjait. Továbbá felszólította a feleket arra, hogy folyamatosan egyeztessenek a kijelölt közvetítővel.