A zárszámadás főpróbája a módosító indítványok elfogadásakor sikerült, ám az ellenzék és a Torgyán-hű kisgazdák taktikázása miatt még nem biztos, hogy a törvény hétfői zárószavazása is eredményt hoz. Az SZDSZ és az MSZP ma azt mondja, nemmel, de szavaznak majd, míg a MIÉP hétfőn, az FKGP elnöksége szombaton dönt a kérdésben.

A kormánynak a koalíció instabilitásából adódóan nem a többség megléte, hanem a határozatképesség biztosítása miatt kell aggódnia a zárszámadási törvény hétfői zárószavazásakor. Határozatképtelenség azonban csak akkor fordulhat elő, ha a három ellenzéki párt és a kisgazda belső ellenzék “együtt mozog”, azaz együttesen távol marad a szavazástól. A pártok jelenlegi nyilatkozatai alapján ilyen veszély elvben nem fenyeget; az SZDSZ és az MSZP képviselői is úgy nyilatkoztak lapunknak, a nem gombot nyomják meg a hétfői döntéshozatalnál. A Torgyán József utasításait követő kisgazda képviselőknek az FKGP szombati elnökségi ülésén születő döntés lesz irányadó. A MIÉP csak a hétfő reggeli frakcióülésen határoz a kérdésben, bár a szavazást követően Csurka István pártelnök-frakcióvezető azt közölte: a döntést a rivalizáló pártokra hagytuk, magatartásunk csak erre az esetre szólt, ebből “bármilyen általános következtetést levonni téves”.

Kedden a kormány által támogatott módosító javaslatokat csupán két szavazat többséggel tudta elfogadni a Ház. A három ellenzéki párt

  • bár az MSZP és az SZDSZ képviselői bent tartózkodtak az ülésteremben — nem vett részt a szavazásban. A kisgazdáknál nem volt ilyen egyértelmű a helyzet: a 34 fős frakcióból 29-en igennel voksoltak, holott a képviselőcsoport ennél nagyobb belső ellenzékkel bír. A mintegy tízfős “Togyán-csoport” néhány tagja állítólag tévedésből támogatta a módosító indítványokat, de akadt közöttük is, aki — a Belgrád rakpart ellenkező utasítása ellenére — szándékosan nyomta meg az igen gombot. Ha ez a csoport sem vett volna részt a szavazásban, határozatképtelenség miatt elbukott volna a kormány által támogatott módosító csomag. Ennek fontosságát jelzi, hogy a Fidesz és az MDF valamennyi képviselője jelen volt, s egyedül Orbán Viktor szavazatát nem regisztrálták.