Az amerikai szövetségi bíróság döntése értelmében a Yahoo nem köteles betartani a tartalmát korlátozó francia törvényeket. Jeremy Fogel bíró szerint francia bírósági végzések nem akadályozhatják meg a Yahoo-t, hogy náci emléktárgyakat árverezzen amerikai oldalain.

Noha a Yahoo már korábban betiltotta a vitatott náci aukciókat, a bíróság döntése precedensértékű a nemzetközi tartalomszabályozási viták kérdésében. A döntéssel lezárul a Yahoo tartalmának nemzetközi szabályozásáról másfél éve zajló jogvita. “Fogel bíró döntése azt jelenti, hogy az Amerikából üzemeltetett weboldalakra az amerikai törvények vonatkoznak, és az első alkotmánykiegészítés értelmében a tulajdonosnak joga van a szólásszabadsághoz. A külföldi bíróságok ítéletei nem hajthatók végre.” – nyilatkozta a Yahoo ügyvédje, Mary Catherine Worth.

A Yahoo ellen tavaly áprilisban indította a franciaországi pert a LICRA (Rasszizmus és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga) és az UEJF (Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége) arra hivatkozva, hogy a Yahoo aukcióin eladásra kínált náci relikviák hirdetését és forgalmazását a francia törvények szigorúan tiltják. Az antifasiszta szervezetek a Yahoo Amerikában található aukciói ellen tiltakoztak, a cég franciaországi oldalain ugyanis a helyi törvényeket betartva nem kereskednek náci relikviákkal. A francia legfelsőbb bíróság tavaly novemberi ítélete arra kötelezte a Yahoo-t, hogy három hónapon belül alakítson ki olyan szűrési rendszert, amely kizárja a francia internetezőket a náci relikviák árveréseiből, ellenkező esetben napi 100 ezer frank büntetés megfizetésére kötelezik a céget. A Yahoo azzal tiltakozott a döntés ellen, hogy nem korlátozhatja, hogy a felhasználók átmenjenek portálja másik nemzeti változatára és onnan érjék el a tartalmat, de a francia bíróság szerint IP-szűréssel több mint 60 százalékát meg tudnák fogni a francia internetezőknek.

A Yahoo nem tett eleget az ítéletben foglaltaknak, ellenben decemberben egy kaliforniai körzeti bíróságtól kérte annak megállapítását, hogy nem érvényes a cégre a francia ítélet. A cég szerint a francia bíróság döntésével megsértette a Yahoo szólásszabadsághoz való jogát, emellett nincs joga egy amerikai cég által készített tartalomról rendelkezni. A cég még az amerikai bíróság döntése előtt a francia bíróság ítéletének megfelelően betiltotta a náci és az egyéb fajgyűlölő szervezetek relikviáinak árusítását oldalain. Ezzel egyidőben azonban leszögezte, nem ismeri el magára érvényesnek a francia bíróság ítéletét, és nem annak hatására hozta meg a döntést a náci aukciók betiltásáról. Az amerikai bíróság most kimondta, a Yahoo nem kötelezhető arra, hogy betartsa az internetes tartalomra vonatkozó francia törvényeket. Jeremy Fogel bíró szerint a francia bíróság nem tilthatja meg a Yahoo-nak, hogy náci tárgyakat árverezzen oldalain. A szólásszabadság, a nemzeti jogérvényesítés és az online kereskedelem szempontjából egyaránt precedensértékű döntés akár napi 13 ezer dolláros büntetéstől óvja meg a Yahoo-t.