Egy német zenerajongó úgy felháborodott az általa vásárolt audio CD másolásvédelme miatt, hogy büntetőfeljelentést tett a kiadó, a Bertelsmann Music Group (BMG) ellen. A férfi a ‘Just the Best’ címet viselő zenei összeállítás megvásárlása után azt tapasztalta, hogy a lemezt a PC-jén az elektronikus védelem miatt nem tudja lejátszani.

A JPC zenebolthálózat egyik üzletében vásárolt zenei összeállítás a legjobbakat ígérte ‘Just the Best’ címmel. A vásárló viszont otthon kénytelen volt megállapítani, a lemezt kiadó BMG Entertainment teljesen eltérő nézeteket vall arról, mi a legjobb a vásárlói számára. A CD-t nem lehetett számítógépen lejátszani, megtagadta az MP3 formátumba alakítást és a másolat készítését. Minden jel szerint másolásvédelmet alkalmaztak a lemez készítői. A védelemre utaló feliratot viszont a vásárló hiába kereste a lemez csomagolásán. Ezen annyira felidegesítette magát, hogy most a kiadót a vádlottak padjára akarja ültetni. Feljelentésében részletesen ecseteli, hogy szerinte a BMG-nek csalás, számítógépes csalás és a szerzői jogok megsértése miatt kell felelnie.

A csalás vádját a károsult a figyelmeztető felirat teljes hiányával indokolja. Mostanáig a felhasználók mindig abból indulhattak ki, hogy az audio CD-ket a számítógépen is képesek használni, fel sem merül, hogy lehet más korlátozás. A másolásvédelem szokatlan voltát a német szerzői jogi törvény is aláhúzza, hiszen határozottan biztosítja a felhasználóknak a jogot, hogy magáncélra másolatokat készítsen. A megfelelő figyelmeztetés nélkül a felhasználó abból indulhat ki, hogy ezt a jogát gyakorolhatja majd – érvel a panaszos beadványa. Ezen kívül a BMG-t számítógépes csalással és az érintett CD adatainak előre megfontolt meghamisításával vádolja. Ez a felvetés azért is érdekes, mert közvetlenül hivatkozik az audio CD-k másolásvédelmének működési elvére.

A legtöbb ilyen technológia a CD adatainak különböző manipulálásának kombinációjára épít. Egyik esetben a tartalomjegyzéket alakítják úgy, hogy a zeneszámok szokatlanul hosszúnak mutatkozzanak, máskor a számítógépet nem létező adatsávokkal csapják be. További megoldás lehet szándékos hibák beszórása az audio adatok közé, hogy megzavarják a CD-meghajtók beépített hibajavító algoritmusait. A büntetőfeljelentés utolsó pontja a magáncélú másolatokhoz való jog megsértésére hivatkozik. A német szerői jogi törvény egyes értelmezései szerint a hanghordozó vásárlója akár hét másolatot is készíthet az eredetiről, és ezeket a barátainak térítésmentesen rendelkezésére bocsáthatja. A BMG elleni feljelentésben a fenti jog egyik alkalmazási lehetősége, a saját zeneválogatás összeállításának meghiúsulása is szerepel. A beadvány készítője ezt más CD-ket használva rendszeresen gyakorolja, hogy autóvezetés közben ne kelljen állandóan cserélgetnie a lemezeket. A német per kimenetele azért is tanulságos lehet, mert már több magyar kiadó is megjelent a piacon másolásvédett zenei CD-kkel.