A tartalomszolgáltatók bíznak a módosításban

Pénteken zajlott az internettörvény, vagyis az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény javaslatának általános vitája a Parlamentben. Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a törvény célja az, hogy jogi keretet teremtsen az interneten folyó üzletkötéseknek, valamint lehetővé teszi az interneten elkövetett jogsértések elleni hatékony fellépést is. Az SZDSZ és a MIÉP szerint a törvény a tartalomszolgáltatást is szabályozni próbálja, ezért ellenzik a javaslatot. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete reméli, hogy a törvényjavaslat módosítása során figyelembe veszik javaslataikat.

A törvénytervezet egymást követő változatai fokozatosan szelídültek, és egyre elfogadhatóbbá váltak a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete számára, mondta el kérdésünkre Both Vilmos, az egyesület elnöke. A tervezet végleges javaslatához több megjegyzést is fűztek, és remélik, hogy ezeket figyelembe véve módosítja a Parlament informatikai bizottsága a szöveget. Két fontos momentumban szeretnének változtatást elérni az eredeti szöveghez képest, egyrészt a spam, vagyis a reklámtartalmú üzenetek küldésének, másrészt pedig a vitatott tartalom eltávolításának szabályozásán módosítanának.

Leiratkozás vagy feliratkozás?

Világszerte kétféle spam-szabályozás létezik, a megengedőbb rendszerben bárkinek lehet reklámtartalmú leveleket küldeni, a címzettnek kell jeleznie, hogy nem kíván ilyeneket kapni: ez az opt-out, vagyis leiratkozós rendszer. A másik rendszerben, melyet az internetes adatvédők is preferálnak, a címzett előzetes engedélye szükséges a reklámlevelek küldéséhez. Ez az opt-in, vagyis feliratkozós rendszer, amelyben a felhasználónak kell jeleznie a reklámot, hírlevelet küldő cégnél, hogy szeretne ilyet kapni.

A tartalomszolgáltatók az adatvédelmi törvénynek, a hazai reklámetikai kódexnek és az MTE etikai kódexének megfelelően az opt-in rendszert javasolják. Both Vilmos szerint a telefonos internetezők életét megkeserítené, ha mindennap nagymennyiségű reklámlevelet kellene letölteniük, majd valamennyire válaszolniuk a leiratkozáshoz.

Várják a módosító indítványokat

Sík Zoltán informatikai kormánybiztos egyelőre nem akart a törvénytervezet részleteiről nyilatkozni, mivel ma estig várják a módosító indítványokat. Mint mondta, a kormány várhatóan a jövő hét folyamán alakítja ki álláspontját, azután tud érdemben nyilatkozni a kérdésről.

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára pénteki parlamenti expozéjában elmondta: a törvény célja az, hogy jogi keretet teremtsen az interneten folyó üzletkötéseknek, valamint lehetővé teszi az interneten elkövetett jogsértések elleni hatékony fellépést is – írja az MTI.

Az SZDSZ a javaslat visszavonását kéri

Az általános vita során az SZDSZ és a MIÉP elfogadhatatlannak tartotta a törvényt, a Fidesz, az FKGP és az MDF képviselője támogatta az előterjesztés elfogadását, az MSZP pedig módosító javaslatának elfogadásához kötötte támogatását. Magyar Bálint SZDSZ-es politikus a törvényjavaslat visszavonására kérte a kormányt. Aláhúzta: a javaslat egybemossa az elektronikus kereskedelmet és az általános célú tartalomszolgáltatást, holott ezt külön kellene szabályozni. Úgy vélte: a legfontosabb szabályokat nem a törvény mondja ki, hanem miniszteri rendeletek határozzák majd meg.