A japán abroncsgyártó 51,5 millió dollárt hajlandó fizetni, hogy az USA tagállamai ne pereljék be azokért a balesetekért, amiket feltételezésük szerint a Firestone-gumik hibája okozott.

A cég fél-félmillió dollárt fizet ötven államnak, tízmillió dollárt a vizsgálatok költségeinek megtérítésére, és ötmilliót egy, az abroncsok biztonságáról szóló felvilágosító kampány megszervezésére – közölte a BBC. A vállalat ezen felül létrehoz egy alapot, amely azoknak a költségeit fedezi, akik a Ford visszahívása előtt lecserélték a gumikat. Az államok ugyan elállnak a pertől, de az egyéni kerestek így még érvényben maradnak – bár ezeknek az ügyeknek a rendezésében is a cég segítségére lehet a mostani megállapodás.

A szövetségi hatóságok szerint a Firestone gumiknak 271 olyan halálos balesetben lehetett szerepük, amelyekben Ford Explorer terepjárók borultak fel durrdefekt után. A két cég hónapokig vitatkozott azon, hogy ki a felelős a balesetekért, végül fel is függesztették együttműködésüket. A Ford 13 millió gumit hívott vissza, a csere költsége meghaladta a kétmilliárd dollárt. Október elején az autógyár bejelentette, hogy újabb 3,5 millió abroncsot visszahív, miután az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság előzetes vizsgálata megállapította, hogy a kifogásolt Wilderness AT-gumik valóban hibásak.