Ha a körülmények is úgy alakulnak Magyarország már az idén aláírhatja az Európai Unió ECURIE névre keresztelt nukleáris veszélyhelyzeti gyorsértesítési rendszeréhez való csatlakozásról szóló egyezményt.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgató-helyettese elmondta, Koblinger László, az EU-ban nem sokkal azután hozták létre az ECURIE-t, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) keretében kialakították a tagállamok tájékoztatását szolgáló rendszert. A két szisztéma közötti különbség az, hogy míg az IAEA rendszerében a bécsi központba futnak be a nukleáris veszélyhelyzettel kapcsolatos információk, és onnan jutnak a tagországokhoz, addig az ECURIE keretében közvetlenül egymást értesítik a résztvevők. Az EU-csatlakozás után az új tagoknak ebbe az információs hálózatba is be kellene kapcsolódniuk.

A kormány határozatban hívta fel az OAH-t és a Belügyminisztériumot, hogy a nukleáris baleset-elhárítási rendszer keretében kiépítendő döntéstámogatási rendszer várható korszerűsítése kapcsán 2002. december 31-ig tegyenek javaslatot az egyezmény végrehajtásához szükséges intézkedésekre. Eldöntendő kérdés még például, mely szerv legyen a tényleges jelentéstevő: az OAH, vagy a Katasztrófavédelmi Központ.