Több ezer kisebb-nagyobb bűncselekmény elkövetéséhez ad gyakorlati tanácsot a Szegedi Egyetem internetes honlapja. A drogtermesztés, a bombakészítés mellett a “pénzkímélő”, illetve haszonszerző ötletek számtalan variációját tanulhatják meg olvasói. A rendőrség szinte képtelen fellépni a jelenség ellen.

A legártatlanabb trükköktől a legfondorlatosabb csalásokig, lopásokig, a drogtermesztéstől a robbanóanyagok, pokolgépek házi előállításáig mindenféle fortélyra megtanítja olvasóit a Szegedi Egyetem hallgatói honlapja. Javaslatot olvashatunk a szociális támogatás csalárd igénylésétől a katonaság elhalasztása, illetve kijátszása érdekében elkövethető “stiklik” ismertetéséig. Profi trükköket közölnek adó- és vámcsalásra, trükkös lopások kivitelezésére, okirat-hamisításra, nyerőautomaták megcsapolására. Részletesen taglalják egyes gépkocsimárkák felnyitását, mobiltelefonok kikódolását, illetve a cigarettacsempészet kockázatmentes módját. Az árucikkek vonalkódjainak manipulálását – hamisítását – részletesen taglalják a szerzők. Ezzel igen komoly károkat okozhatnak a kereskedelmi láncoknak. A pénzkiadó automaták segítségével elkövethető – és alig leleplezhető – csalások mellett közzéteszik az Országos Rendőr-főkapitányság rádiófrekvenciáit és az alkalmazott fedőneveket!

Tanácsokat olvashatunk arra, hogyan lehet lehallgatókészülékké alakítani a mobiltelefont, miképpen készíthető el a Coca-Cola szirup hamisítványa. A közüzemi szolgáltatók mérőóráinak blokkolása, a hamis diákigazolvány elkészítése, a kárpótlási jegyekkel való visszaélés, pecséthamisítás ugyancsak szerepel a többezernyi ötletet tartalmazó, csaknem háromszáz oldalas listán. Az Országos Rendőr-főkapitányság internetfigyelő csoportja – mely csak a közeljövőben alakulhat nyomozati jogkörű egységgé – egyelőre szinte tehetetlen az ilyen jellegű közlésekkel szemben. Mint megtudtuk, jelenleg hosszabb ideig tarthat, míg a hatóság jogszerű fellépésre kap lehetőséget. Ugyanakkor ma erősen vitatható az is, hogy a világhálón közzétett “ötletek” bűncselekménynek minősülnek-e.