A menekültszállásokon élő külföldiek teljes ellátásra jogosultak, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és a hatóságok kötelesek védeni személyiségi jogaikat – ezt is rögzítik a belügyi tárca által kidolgozott új jogszabályok.

A Belügyminisztérium szakértői elkészítették a közelmúltban módosított idegenrendészeti, illetve menekültügyi törvény végrehajtási rendeleteit is. Ezek a korábbinál részletesebben szabályozzák egyebek mellett a közösségi szállások feladatait és működésének rendjét – közölte Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója. Tételesen meghatározzák a menekültszállásokon elhelyezett külföldiek jogait, így azt is, hogy milyen ellátásra jogosultak, és miként gyakorolhatják vallásukat. A végrehajtási rendeletekben hangsúlyosan szerepelnek a nálunk élő idegenek beilleszkedésének elősegítésével – egyebek mellett a nyelvoktatással, a szakmai képzéssel – kapcsolatos kérdések: megszabják a befogadóállomások ezzel összefüggő feladatait, valamint a finanszírozás feltételeit is. Kidolgozták a ki- és beléptetés, a látogatás szabályait is. Ezzel kapcsolatban a főigazgató kiemelte: ügyeltek a külföldiek személyiségi jogaira, ezért a táborba érkező látogatókat csak a közösségi helyiségekbe bocsátják be. A lakóhelyiségeket csak az ott élő külföldiek hozzájárulásával lehet látogatni.

Januártól változik az idegenrendészet intézményrendszere is: regionális bevándorlási igazgatóságok jönnek létre. A fővárosi és a hat regionális bevándorlási igazgatóságon – Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Székesfehérvárott -, valamint a többi megyeszékhelyeken kialakítandó 13 ügyfélszolgálati irodában több mint négyszáz fő dolgozik majd. Ezek a hivatalok veszik át a rendőrség – és részben a határőrség – idegenrendészeti hatásköreit: itt igényelhető majd tartózkodási engedély, az igazgatóságok döntenek a külföldi kiutasításáról, kitiltásáról vagy a beutazási tilalom elrendeléséről. Ezekben a hivatalokban zajlanak majd a letelepedési engedélyekkel kapcsolatos eljárások. A regionális bevándorlási igazgatóságok kialakítása körülbelül ötszázmillió forintba kerül, míg a létszám feltöltéséhez szükséges forrásokat a rendőrségtől és a határőrségtől csoportosítják át. Végh Zsuzsanna elmondta: a rendőrségtől és a határőrségtől senkit nem bocsátanak el, hanem a megszűnő státusokban foglalkoztatottaknak más beosztást kínálnak fel.