Kezdődhet a levegőkereskedelem: a hat előző világkonferencia kudarca után sikerült megegyezni a klímavédelmi világegyezmény végrehajtásáról. A marrakeshi találkozón az oroszok óriási engedményt, a fejlődők üzleti lehetőséget, a fejlettek pedig kibúvókat kaptak, és még a mindent elutasító USA is közeledett a kiotói jegyzőkönyvhöz.

A marokkói városban két héten át tanácskozó négyezer delegátus 165 ország nevében szombat hajnalra, az utolsó pillanatban ért el közmegegyezést. Ezzel jogilag lehetővé vált, hogy a tíz évvel ezelőtt Rióban elhatározott, majd 1997-ben Kiotóban megszületett légkörvédelmi világjegyzőkönyv jogerőre emelkedjen – ha a szennyezés 55 százalékát produkáló államok, és összesen legalább 55 ország ratifikálja. Az Európai Unió ezt már jövőre megteszi, és valószínűleg így tesz az úgynevezett Esernyő Koalíció többi állama: Ausztrália, Kanada, Japán és Olaszország. Ezután Washington sem képes megakadályozni a jegyzőkönyv életbelépését, noha nem fogja betartani, pedig az USA felelős a globális felmelegedésért hibáztatott gázok világnyi kibocsátásának negyedéért.

A marrakeshi alku szerint a mintegy negyven fejlett ország 1990-hez képest átlagosan 5,2 százalékkal csökkenti a szén-dioxid és a többi, üvegházhatást okozó gáz kibocsátását 2012-ig. Valójában ez legfeljebb kétszázalékos csökkenést jelent, mert a többit a szennyezési kvóták megvásárlásával, illetve az úgynevezett karbonkutak finanszírozásával tudják le.

A legnagyobb engedményt Oroszország kapta. Mivel nagy kiterjedésű erdei vannak, egyáltalán nem kell csökkentenie az emissziót, sőt szennyezési engedélyét duplájára emelték. A kvóta így keletkezett második felét Moszkva jó pénzért eladja, valószínűleg Japánnak. Ezért a szigetország sem ellenezte tovább az alkut. A fejlődők pedig azért nem, mert évi három-ötszázmillió dollár bevételt remélnek a kvótapiacon. Az EU jelentős politikai sikert aratott Amerika ellenében, de ezt nem triumfálásra, hanem Washington fokozatos megnyerésére próbálja kihasználni. Az amerikai küldött jelezte, hogy megvizsgálják, milyen konkrét és önkéntes lépésekkel segíthetik az emisszió csökkenését.