Január elseje óta a tatabányai Szent Borbála Kórházba érkező minden levelet felbontanak egy belső utasításra. Lukács Zoltán megyei képviselő szerint súlyosan sérülnek a betegek jogai a rendelkezés hatására, ezért az ombudsmanhoz fordult, hogy foglaljon állást a kérdésben.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul Lukács Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés tagja, mert felbontják a tatabányai Szent Borbála Kórházába érkező leveleket még akkor is, ha azok névre szólóan érkeznek. Lukács Zoltán képviselő annak elbírálását kéri az országgyűlési biztostól, sért-e alapvető demokratikus normákat vagy személyiségi jogokat a postabontás.

Lukács Zoltán elmondta: a jogiak mellett etikai kérdéseket is felvet, hogy a 2001. január 1-jén életbe léptetett intézkedés alapján a levelek legnagyobb része csak ellenőrzés után kerülhet a címzetthez, illetve postázásra. Hozzátette: csak azokat a leveleket nem bontják fel, amelyeken feltüntetik az ,,sk” jelzést. “Szerintem – érvelt a megyei közgyűlési tagja – a kórházba érkező levelek írója, azaz a megye sok-sok lakója, nem kötelezhető arra, hogy ismerje a kórház belső utasításait, és arra sem, hogy annak megfelelően járjon el.”

Hozzátette: azért kéri ki az ombudsman véleményét, mert a kórházba érkező, illetve onnan kimenő levelek tartalmazhatnak olyan adatokat is, amelyek a betegjogi törvény értelmében orvosi titoknak minősülnek, s ha ezek a postázó alkalmazottjának tudomására jutnak, akkor mind a beteg, mind az orvos jogai sérülnek. A tatabányai Szent Borbála Kórház hivatalos indoklása szerint “az új Iratkezelési Szabályzatot a Komárom-Esztergom Megyei Levéltár igazgatási jóváhagyásával fogadta el az intézmény akkori vezetése”. “Véleményem szerint az intézetben az iratkezelés jogszerűen és részletesen szabályozva működik” – írta Tóth Ildikó főigazgató.