Az Országgyűlés tegnapi ülésén szinte csak Polt Péter legfőbb ügyészt és Mikola István egészségügyi minisztert interpellálták és kérdezték az ellenzéki pártok, akinek távollétében államtitkára válaszolt.

Az MSZP és az SZDSZ elhatározta, hogy összehangolt támadással szétzúzza a társadalomnak az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett hitét – jelentette ki Répássy Róbert (Fidesz) tegnap napirend előtt a parlamentben. A képviselő szerint szocialista és szabaddemokrata képviselők a legfőbb ügyészt támadó sorozatos felszólalásaikkal megpróbálták azt sulykolni a közvéleménybe, hogy Magyarországon differenciált bűnüldözési gyakorlat alakult ki. A két ellenzéki párt minden független intézmény ellen támadást intéz, amely nekik nem tetsző döntéseket hoz – vélekedett Répássy Róbert. Az a célja a baloldali ellenzéknek, hogy a választások előtt a bűnüldöző szervek ne merjenek határozottan fellépni az MSZP-hez és az SZDSZ-hez kötődő bűncselekménygyanús ügyekben – mondta.
Az állam alapjait támadja meg, aki az igazságszolgáltatás ellen intéz nemtelen politikai célokból támadásokat – reagált Hende Csaba. Az igazságügyi tárca politikai államtitkára kifejtette: a nemzeti megmaradás a jövőben sem lesz erős magyar állam nélkül, az állam pedig akkor marad erős, ha a polgárok meg lesznek győződve arról, hogy az igazságszolgáltatásra hivatott szervek híven teljesítik kötelezettségeiket.
Kapott-e a legfőbb ügyész olyan feladatot, hogy szüntesse meg az eljárást minden kormányhoz hű politikus ellen? – tették fel a kérdést Tóth Károly és Katona Béla (MSZP) politikusok. Az interpellációban a képviselők példaként Schlecht Csaba és Várhegyi Attila ügyeit hozták fel. Tóth Károly szerint az esetek azt bizonyítják, hogy Polt Péter elkezdte megszüntetni a Fidesz-t kellemetlenül érintő ügyeket. Úgy tűnik azonban, bűnösöket is találni kell, mégpedig kisgazda-politikusok személyében – jegyezte meg a politikus, Szabadi Bélára utalva. Polt Péter válaszában elmondta, az interpellációban elhangzott valamennyi állítás megalapozatlan. Soha semmilyen politikai megrendelést nem kapott bármilyen eljárás elindítására vagy megszüntetésére – jelentette ki.

Kuncze: az egészségügy valódi vészhelyzetben

A kormány több tízmillió forint közpénzért folytat sikerpropagandát – szögezte le Kuncze Gábor (SZDSZ). A képviselő szerint a “Jó kezekben van az ország” szlogenű reklámfilmmel a kabinet saját magát népszerűsíti. Ezzel szemben az egyik kereskedelmi televízió által sugárzott Valódi vészhelyzet című dokumentumfilmből kiderül: valójában milyen kezekbe került az egészségügy – vélekedett. Kuncze Gábor felidézte a megégett gyerekek kálváriáját is, és az egészségügy hosszú távú reformját sürgette. Válaszában Benyhe István egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy a Bokros-csomag nagymértékben hozzájárult az egészségügy mostani helyzetéhez.
Béki Gabriella (SZDSZ) az egészségügyben dolgozók ügyeleti rendszerével kapcsolatban interpellált Mikola Istvánhoz. A képviselő szerint a hatályos szabályozás rossz és alkotmánysértő.
Az egészségügyi miniszter távollétében Benyhe István államtitkár válaszolt: úgy vélte, az ügyeleti rendszer problémái a 2003-as költségvetési évben megoldódnak. Béki Gabriella nem fogadta el a választ, megjegyezve, sajnálja, hogy Mikola István nem személyesen felelt kérdésére.

Kovács számon kérte a jogállami normákat

Kovács László (MSZP) azért bírálta a kormányoldalt, mert az “hamis színben igyekszik feltüntetni politikai ellenfeleit”. A politikus példaként a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni törvénycsomagokat említette, amelyek esetében az ellenzék a jogállami normákat számon kérve utasította el a javaslatokat, ám a kormányoldal emiatt a szocialistákat a szervezett bűnözés a terrorizmus támogatásával vádolta. Utóbb az Alkotmánybíróság is igazolta a szocialisták aggodalmainak jogosságát a maffiaellenes törvény esetében – emlékeztetett Kovács László.
Hende Csaba válaszában kiemelte: az Alkotmánybíróság a szervezett bűnözés elleni törvényt nem tartalmi okokból, hanem eljárásjogilag kifogásolta, mert a tisztelt ház kétharmados törvényt feles többséggel módosított.
Az azonnali kérdések és válaszok órájában Kóródi Mária(SZDSZ) törvénytelennek, arrogánsnak, felelőtlennek és erkölcstelennek nevezte a BM demonstrációját, amelyet a veszélyességi pótlékokért tüntető tűzoltók akciójára válaszolva szervezett. Bognár László (MIÉP) pedig azt firtatta, hogy miért nem kapják meg jogos pótlékukat a tűzoltók. Kontráth Károly, államtitkár a kérdésekre adott válaszaiban emlékeztetett arra, hogy a tárca júniusban megegyezett az érdekképviseletekkel a veszélyességi pótlékokról.