Fellebbezést nyújt be Várhegyi Attila, a kulturális tárca lemondott politikai államtitkára és Simó József, a Mahir Szolnok Kft. volt ügyvezetője terhére az ügyészség, amelyben azt kéri, a korrupciós vádakban is állapítsák meg a két, múlt héten felmentett vádlott bűnösséget -adta hírül a Népszabadság. Várhegyinek a hanyag kezelés vétségében felfüggesztett szabadságvesztést kér a vádhatóság.

A Budakörnyéki Bíróság pénteken kihirdetett, nem jogerős elsőfokú ítéletében bűnösnek találta Várhegyi Attilát, a kulturális tárca volt államtitkárát hanyag kezelés vétsége miatt, és ezért 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A korrupciós vádak alól ugyanakkor bűncselekmény hiányában felmentették Várhegyit és Simó Józsefet. A büntetőperben a vádat képviselő Pest Megyei Főügyészség hétfőn fellebbezést jelentett be Várhegyi Attila és Simó József terhére.

Az ügyészség Várhegyi Attila és Simó József esetében a korrupciós vádakban is kérte a bűnösség megállapítását. A Várhegyit érintő hanyag kezeléssel összefüggésben a tényállás helyesbítését, a büntetés súlyosbítását, felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A napilap értesülései szerint a vádhatóság úgy véli, hogy a bíróság tévesen állapította meg a hanyag kezelés vonatkozásában a vagyoni hátrány mértékét, a vesztegetés tekintetében pedig a helyesen megállapított tényállásból helytelen jogi következtetést vont le. A bíróság ugyanis bizonyítottnak látta, hogy Várhegyi, illetve a szolnoki Fidesz szervezetének 1994-es önkormányzati kampányát Simó József, a Mahir Szolnok Kft.-hez befolyt és erre a célra elkülönített összegből finanszírozta. A bíróság szerint “formálisan” megállapítható a vesztegetés elkövetése, hiányzik azonban a cselekmény társadalomra veszélyessége, ami nélkülözhetetlen a bűncselekmény megállapításához.

Az ügyészség ugyanakkor nem tudja elfogadni a korrupciós vádaknál azt az indoklást, hogy Várhegyit és Simót arra tekintettel mentette fel a bíróság bűncselekmény hiányában, hogy cselekményük nem veszélyes a társadalomra. A vádhatóság szerint ugyanis a törvényalkotó által bűncselekménnyé nyilvánított cselekmény esetén nem mellőzhető a bűnösség megállapítása. Az ügyészség a többi vádlott tekintetében tudomásul vette az ítéletet.